Кметът на Николаево Косьо Косев откри Център за социална рехабилитация и интеграция

STZAGORA.NET
*
Кметът на Николаево Косьо Косев откри Центъра за социална рехабилитация и интеграция в града. „Центърът е комплекс от социални услуги и включва консултативни, терапевтични и рехабилитационни дейности, предназначени за жителите на община Николаево. Чрез тях ще се създават, поддържат и разширяват социални умения на потребителите на услуги, както и ще ги обучават във водене на самостоятелен начин на живот”, каза кметът на откриването. Той припомни на своите съграждани нелекият дългогодишен път на проекта, финансиран от МТСП, връщайки се към идеята за кандидатстването да се обнови сградата, бивша детска градина, премина през ремонтите и до днес, когато сградата има изключителен облик.

„Центърът е предназначен за възрастни и деца с физически увреждания с трайна, намалена и временно намалена трудоспособност. Капацитетът е за 20 души, които ще ползват услуги в 7 кабинета”, представи социалните услуги управителката Борислава Бонева. Тя вече разглежда първите подадени 70 заявления за услугите. „Хората могат да бъдат до 3 пъти в седмицата при нас, но това ще го решат колегите по медицинска рехабилитация, социална рехабилитация, трудотерапия и организиране на свободното време”, поясни Бонева.

На прерязването на лентата присъстваха още представители на Дирекцията по социално подпомагане Стара Загора, председателят на Общинския съвет Христо Нейков, общински съветници и др. Кметът подари картина от николаевската художничка Янка Савова за един от кабинетите. Отец Георги отслужи водосвет и благослови Центъра и назначения персонал.

Очакват се да бъдат открити и останалите два центъра в обновената сграда: за настаняване на възрастни от семеен тип и за деца, лишени от родителски грижи. В тях ще бъдат настанени 66 души, сред които 32 деца.
IMG_0809IMG_0835
IMG_0836
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн