Празнична литургия за Димитровден в едноименния старозагорски храм

STZAGORA.NET
*
Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан оглави Архиерейската св. Литургия в митрополитския храм „Св. Димитър“, който отбелязва храмовия си празник, в деня, в който честваме светеца.

“Св. Димитър” е най-старият християнски храм в Стара Загора. Съграден е през 1859-1861 г. от българската старозагорска църковна община, която е и първи по принос дарител за съграждането на Рилския манастир. По време на турското робство храмът е известен с името „Попската къща“ или „Папаз еви”, тъй като се е ползвал едновременно и за църковен храм, и за училище. Постепенно около храма се образувала цяла махала, а ”Свети Димитър” сплотил около себе си старозагорци.

Старозагорският владика отправи архипастриския си благослов, а Габриел Жейнов от Казанлък бе ръкоположен в свещенически чин. В службата участва и хорът при митрополитския храм с диригент Стефка Минкова.
IMG_6880IMG_6878
IMG_6883IMG_6884
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн