Опан, Павел баня, Николаево и Стамболово с поредна висока оценка за „Визия за България“

STZAGORA.NET
*
Pavel banya2NikolaevoНа среща с жителите на община Опан по повод „Визия за България“ участие взеха народните представители Валери Жаблянов, Николай Тишев и Цветан Топчиев и областният председател на БСП Стара Загора Румяна Динева.

Народният представител Валери Жаблянов подчерта необходимостта от всеобхватна икономическа и социална реформа. „Визия за България е основа за бъдеща управленска програма на БСП. В нея са разработени основните въпроси за едно по-динамично развитие на страната, основано върху принципа на социалната справедливост и равномерното регионално развитие. Предложените от БСП промени имат за цел да гарантират основните конституционни права на достъп до качествено здравеопазване и образование“, отбеляза народният представител. В изказването си той се спря върху причините, довели до обезлюдяването на големи региони от България. Жаблянов обърна внимание на негативните тенденции и порочни явления в политическата система на държавата, като начина на провеждане на избори и липсата на медийна свобода.

Народният представител Николай Тишев подчерта, че във Визията БСП предлага възстановяването и развитието на някои традиционни за отделните региони индустрии.

Народният представител Цветан Топчиев коментира въпросите, свързани със селскостопанската политика на страната, като обърна внимание върху деформираното разпределение на земеделски субсидии по отношение на едрите арендатори. Проблем е, че липсва преработваща промишленост и изкупните цени на продукцията са крайно ниски. Присъстващите предложиха да бъде въведена пределна граница за обработваемите площи, както и да бъде допълнено във „Визия за България“, че държавата ще предостави земя на младите хора в селските райони, които желаят да се занимават със земеделие.

Жителите на Павел баня (на първата снимка) дадоха своите предложения и висока оценка на проекта на БСП „Визия за България“. За същността на Визията говори зам.-председателят на ПГ на “БСП за България” Георги Свиленски.

„Визията е начинът да променим модела и системата – на експлоатация, ограбване и неравенство в перспектива“, заяви народният представител Чавдар Велинов. На сериозно разискване бе поставена темата за образованието и проблемите, касаещи сферата. Присъстващите изразиха мнение, че би било редно частните училища да не получават публични финансови средства. Те призоваха за ревизия на Закона за предучилищното и училищно образование и промяна на формулата на делегирания бюджет.

„Предложенията ни във „Визия за България“ в сектор образование са изготвени така, че водещо да е качеството на образованието“, поясни народният представител Веска Ненчева. Народният представител Николай Пенев коментира въпросите, свързани с енергетиката. Жителите на Павел баня изразиха подкрепата си за изграждането на АЕЦ „Белене“.

Визията за социалната политика на БСП бе акцент на срещата в Николаево (на втората снимка), на която присъстваха народните представители Теодора Халачева и Тодор Байчев. Присъстващите призоваха държавата да си върне функциите и да се погрижи за най-слабите в обществото.

„Недопустимо е в 21 век, в страна член на Европейския съюз, почти 2 000 000 пенсионери да живеят под прага на бедността“, коментира народният представител Теодора Халачева. Тя обясни, че усилията на БСП в социалната политика са насочени към преизчисляване на всички пенсии, което да създаде условия за достоен живот на възрастните хора.

На срещата бяха дискутирани и въпроси, свързани с вътрешната сигурност на страната. „Трябва да се засили ролята на районните инспектори, за да се намали битовата престъпност“, коментира народният представител Тодор Байчев. „Обръщаме специално внимание на препоръките на хората от Николаево, които ще залегнат в законодателната дейност на БСП“, категоричен бе Байчев.

Народните представители от ПГ на “БСП за България” Милко Недялков и Николай Цонков представиха проекта “Визия за България” пред жителите на община Стамболово. На срещата бяха поставени множество въпроси – от липсата на заетост за младите хора в малките населени места със смесено население до проблемите на възрастните хора и техните пенсии, с които едва оцеляват. Темата здравеопазване бе сред водещите на срещата. Хората споделиха, че в цялата община има само двама общопрактикуващи лекари и няма аптека. Народният представител Николай Цонков обясни на присъстващите предложенията на БСП във Визията по отношение на здравеопазването, като наблегна, че за да бъде пациентът в центъра на системата, държавните лечебни заведения не трябва да бъдат търговските дружества. Той поясни, че е изключително важно държавата активно да участва в контрола на средствата в тази сфера.

Народният представител Милко Недялков коментира въпросите, свързани с асистентската помощ, която не е само за хора с увреждания, а и за възрастните хора.

Казанлък към БСП: Да се върне държавата и справедливостта във всички сфери на животa

Kazanlak3„Да се върне държавата и справедливостта във всички сфери на животa“. Този призив отправиха гражданите на Казанлък към народните представители от ПГ на „БСП за България“. Те призоваха да се запазят общинските и държавните болници и да има ясно развитие по приоритети на общините. Подкрепиха предложението на левицата за премахване на плоския данък. Казанлъчани поискаха повече средства от държавата за читалищата и за поддръжка на сградния фонд. В Казанлък настояват и за обществен ред, сигурност и ограмотяване на ромското население.

Секретарят на на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов обясни, че Визията не е управленска програма, а рамка, надпартиен документ, чиито автори са членовете на БСП. Депутатът Станислав Владимиров коментира, че идеята на проекта е да събере цялото гражданско общество, заедно с по-голямата част от политическата класа, за начертаването на един дългосрочен път за развитие на България, който да следват всички политически сили, а не да се търсят единствено разделителните линии. Народният представител Донка Симеонова заяви, че в сферата на образованието целта на „Визия за България“ е да постави учителя на приоритетно място в обществото, да ограмоти децата, нова нормативна уредба за образованието, съвременни и достъпни училища, национална и регионални програми със съответните стандарти, безплатни детски заведения, нови учебни програми и учебно съдържание без джендър идеология.

„Имаме озеленител, но нямаме нито един лекар. Пътната инфраструктура в региона е изключително лоша и няма индустрия“. Това споделиха жителите на Братя Даскалови с депутатите от левицата. Те подчертаха, че земята се обработва от арендатори, но от вън, а младите хора ги няма. По време на срещата бяха направени конкретни предложения по отношение на данъчната политика. Според проф. Иво Христов страната ни е лишена от милост между българите, а когато в една общност си е отишло състраданието, тази общност няма бъдеще. „Ако успеем да съпреживяваме заедно нашето настояще и бъдеще, ако върнем състраданието помежеду си, значи можем да се справим с проблемите на страната си във всички сфери“, каза още той. Депутатът Николай Бошкилов сподели: “Визията е документ и ние идваме при вас, за да искаме вашата помощ да го довършим”. В дискусията взе участие и народният представител Тома Томов.

Работа и по-високи доходи. Тези искания отправиха граждани на Гурково към представителите на левицата. Като основен проблем те посочиха липсата на сигурност и подчертаха високите нива на битова престъпност в региона. Бе поставен и въпросът с финансирането на домовете за възрастни хора от страна на държавата. Местните жители се оплакаха от факта, че домът в техния град е в частни ръце, с такса от 600 лв. месечно, което го прави недостъпен за възрастни хора заради ниския им доход. Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов заяви, че само в Гурково в момента работят над 150 украински работници. „Решаването на проблема с дефицита на работна ръка не е в търсенето на вратички за внос на кадри и намиране на ниско платени работници, а вдигането на доходите на българските работници. Само така тези, които избягаха, ще се върнат в България, а тези, които още не са избягали, ще останат“, заяви той и подчерта, че колкото по-скоро българските работодатели осъзнаят този факт, толкова по-добре за самите тях. Депутатът Иван Ченчев заяви, че със залегналото в проекта „Визия за България“ конкурсно начало в публичните и държавните предприятия, а не на партийния принцип, ще се отворят нови работни места. По думите му те ще са високоплатени и привлекателни за завършилите зад граница млади българи, защото освен добрия доход, е предвидено те да получават и дивидент от печалбата.

Жителите на Мъглиж посочиха образованието като основен държавен приоритет. Те поискаха държавата да въведе и контролира прилагането на държавни учебни стандарти. Хората подкрепиха идеята на БСП за прекратяване на финансирането на частни училища с публични средства. Като основен проблем в региона в тази сфера те посочиха унищожаването и разграбването на помощните училища. Депутатът Димитър Данчев заяви: „Във „Визия за България“ залагаме държавата да не бъде само наблюдател на икономическите процеси, а да бъде активен участник, в това число и в ролята по съфинансиране на приоритетни икономически дейности“. По думите му държавата трябва да участва с дялово инвестиране, а на инвеститорите да се предложи социален инвестиционен пакет. Той подчерта, че във Визията е записано и увеличаване на капацитета на индустриалните зони, изграждане и подобряване на инфраструктурата в тях. Народният представител Георги Андреев представи пред присъстващите основните акценти от Визията и отговори на въпросите на гражданите, свързани с управлението на държавните предприятия.

Жителите на Котел, Чирпан и Раднево дадоха своите предложения по „Визия за България“ и подкрепиха предложенията на левицата

На среща с народните представители от ПГ на „БСП за България“ в Котел жителите на общината поискаха повече държава и законност в малките общини, както и местните данъци в малките населени места да не бъдат толкова високи. Жителите на общината предложиха данъкът за старите автомобили също да зависи от населеното място и възможностите на хората. Те одобриха идеята на БСП, заложена във „Визия за България“, за намаляване на ДДС на хранителните продукти и детските стоки. „Концесиите на обекти, част от националната сигурност и природните богатства, трябва да бъдат спрени, да се спре и безконтролното изнасяне на природни ресурси”, поискаха младите, присъстващи на срещата. Те предложиха във Визията да бъде добавено, че дървесината също не трябва да се изнася от страната и изсичането на дърветата в планинските райони да се контролира по-строго. Народният представител Денчо Бояджиев представи проекта „Визия за България“ и целите му пред жителите на общината. Той обясни, че решаването на демографския проблем на страната трябва да бъде изключително бързо. Народният представител д-р Илиян Тимчев каза, че с Визията се иска държавата да има отговорност към общинското здравеопазване и да се премахне търговският статут на болничните заведения. „По този начин ще бъде върнато призванието на лекарите да лекуват. В центъра на Визията е пациентът и всичко трябва да се върти около него и лекаря“, заяви Илиян Тимчев.

Десетки предложения за допълване на „Визия за България“ дадоха жителите на община Чирпан на срещата с народните представители Весела Лечева и Иван Ибришимов. Те заявиха, че Визията е изключително полезна и важна, защото е нужна промяна на модела на управление. Хората казаха, че когато и да се промени моделът на прехода и управлението на страната, винаги ще е късно, защото така повече не може. Лекарите, присъствали на срещата, обясниха, че нито едно тяхно предложение, дадено на здравното министерство за реформа в здравеопазването, не е взето предвид. „Това, което предлага министерството, е неработещо, тяхната „реформа“ е просто сбор от идеи, без контрол и ефективност“, категорични бяха те. „Ние винаги сме били загрижени за България. Затова бяхме длъжни да излезем с тази Визия“ – каза зам.-председателят на ПГ на “БСП за България” Весела Лечева. Тя добави, че корупцията в България изяжда доходите на хората.

Въпроси, свързани преди всичко с енергетиката, зададоха жителите на Раднево на срещата с народните представители Таско Ерменков и Румен Георгиев. Те подкрепиха предложенията на БСП във „Визия за България“, свързани със сектора, и дадоха своите идеи за допълването им. Жителите на Раднево изразиха своите притеснения за това, че има идеи централите, работещи с въглища, да бъдат закрити. „Няма да закриваме централите, защото са необходими за икономиката на България, но е необходимо те да бъдат модернизирани и развити, за да бъдат по-ефективни и екологични“, каза Таско Ерменков. Той обясни, че американските централи трябва отново да станат български и държавата да участва в управлението им. Народният представител Румен Георгиев обясни, че Визията предлага повече политики за малките населени места, за да спрат те да се обезлюдяват и младите хора да се завръщат в тях. Той добави, че е нужна и справедливост в раздаването на субсидиите в земеделието и изравняването им с останалите в ЕС.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн