Три номинации на Старозагорска опера за наградите “Кристална лира”

STZAGORA.NET
*
DSC02252fnabucco 08.07.18  (5 of 96)Три са номинациите на Държавна опера – Стара Загора за наградите Кристална лира на Съюза на музикалните и танцови дейци за 2018 г.

Номинацията в категория „Постановъчен екип“ е за премиерата на оперно-кукления спектакъл на операта „Турандот” от Джакомо Пучини на 29.03.2018 г. на сцената на Държавна опера – Стара Загора.

В категория „Диригент“ номинацията е на Ивайло Кринчев, главен диригент на Държавна опера – Стара Загора – за премиерата на операта „Набуко” от Джузепе Верди на 8 юли 2018 г. – трето издание на „Опера на стадиона” – Стара Загора.

DSC00485fАнелия Димитрова, примабалерина в трупата на балета на Държавна опера – Стара Загораq е номинирана в категорията „Млад изпълнител“ за ролята на Демна в танцовата драма „Нестинарка“ от Марин Големинов – премиера на 23 май 2018 г. на сцената на Държавна опера – Стара Загора.

Всички номинации може да видите на сайта на СБМТД.

Съюзът на българските музиканти и танцови дейци (СБМТД) и Класик ФМ радио присъждат ежегодно награди за ярки постижения в музикално-изпълнителското и танцово изкуство. Наградите са учредени през 1997 г. с цел създаване на система за обществено отбелязване на забележителни постижения в изпълнителското и танцовото изкуство и се наричат „Кристална лира“. Наградите “Кристална лира” са статуетка и грамота. Те се присъждат в 15 основни направления (жанрове) в музикално-изпълнителсото и танцово изкуство: Оперно и оперетно изкуство, Музикален фолклор, Танцов фолклор, Поп и рокмузика, Педагози, Инструменталисти, Постановъчен екип, Балетно изкуство, Джаз, Оркестрово изкуство, Хорово изкуство, Млад изпълнител, Диригенти, Камерни ансамбли, Музикална критика.

22-рите поред награди „Кристална лира“ ще бъдат връчени на 1 ноември – Ден на будителите, на церемония в Държавния музикален и балетен център преди началото на традиционния Гала-концерт.

През 2016 г. престижната награда „Кристална лира“ получи постановъчният екип на спектакъла на Старозагорската опера „Лучия ди Ламермур“ от Г.Доницети в състав: диригент Ивайло Кринчев, режисьор Огнян Драганов, художник на декора Димо Костадинов, художник на костюмите Салваторе Русо, диригент на хора Младен Станев, асистент-диригент Крис МакКракън, асистент-режисьор Денис Иванов, пом.-режисьор Пенка Александрова, корепетитори Светлана Денева и Деница Петрова. Премиерата на спектакъла бе на 5 декември 2015 г. в рамките на Фестивала за оперно и балетно изкуство – Стара Загора.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн