Дебатът за кохезионната политика на ЕС след 2020 година предизвика интерес сред студентите

STZAGORA.NET
*
пресаПроведеният от ОИЦ – Стара Загора граждански дебат в Тракийския уневерситет на тема „Бъдеще на кохезионната политика на ЕС“ сред студенти, преподаватели, прадставители на местната власт и бизнеса в областта предизвика интересна дискусия и коментари.

Лекторът и водещ на дебата, арх. Белин Моллов, представи същността, целта и принципите на кохезионната политика, като обърна внимание на промените настъпили в нея през различните периоди. Модераторът на срещата насочи вниманието на аудиторията към финансовата рамка за следващия програмен период 2021 – 2027 г. Предложението на Европейската комисия за размера на Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. е 1 279 милиарда евро по текущи цени. България ще получи почти 9 млрд. евро или с 8 % повече от настоящия период. След 2020 г. политиката на сближаване ще бъде по-опростена, по-ефективна и по-гъвкава, а една от 5-те й цели ще е по-интелигентна и по-свързана Европа.

През новия период Европейската комисия предлага Регламент за общоприложимите разпоредби – една-единствена нормативна уредба за седемте фонда на ЕС, които ще са: Европейски фонд за регионално развитие /ЕФРР/; Кохезионен фонд /КФ/; Европейски социален фонд /ЕСФ/; Европейски фонд за морско дело и рибарство /ЕФМДР/; новият фонд „Убежище, миграция и интеграция“ /ФУМИ/; Фонд „Вътрешна сигурност“ /ФМС/ и Инструмент за управление на граници и визи.

Приоритетите на Многогодишната финансова рамка /МФР/ за 2021-2027 ще са единен пазар, иновации, цифрова икономика, сближаване и ценности, природни ресурси и околна среда, миграция и управление на границите, сигурност и отбрана, както и съседните региони и светът и европейска публична администрация.

Георги Симеонов, директор на Дирекция „Европейски програми и международно сътрудничество“ към община Стара Загора представи на гостите ползите от кохезионната политика за общината, като обърна внимание как всеки от изпълнените проекти е променил облика на града ни.

Проведеният граждански дебат бе част от общата национална инициатива „Бъдеще на Кохезионната политика“ на мрежата от 27-те Областни информационни центрове в България.

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Европейски структурни и инвестиционни фондове, работещи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн