Казанлък обедини институциите по темата за сигурността на гражданите в среща с участието на вицепремиера Валери Симеонов

STZAGORA.NET
*
24Национална среща на тема „Обществен ред и сигурност“ във връзка с инцидента в първия учебен ден на 17 септември в центъра на града се проведе днес в Казанлък. Инициирана от Председателския съвет на Общински съвет – Казанлък, срещата събра на една маса представители на всички институции, ангажирани с въпросите на реда и сигурността, спокойствието и безопасността на жителите.

В дискусията участваха вицепремиерът по икономическа и демографска политика Валери Симеонов, областният управител в Стара Загора Гергана Микова, кметът на общината Галина Стоянова, народни представители от Старозагорския избирателен район, ръководители на органите на реда в региона и социалните служби, кметове на съседни общини и населени места, училищни директори, представители на неправителствени организации и медии, граждани.

Актуалната тема бе разгледана като важна не само на национално, но и на международно ниво. След проведени в рамките на три седмици срещи с общински съветници и обсъдени предложения, по време на срещата всяка от институциите представи своя статистика за ромското малцинство през последните три години. Няма място с трайно влошена обстановка, отчетоха от ОД на МВР Стара Загора, а социалните служби заявиха, че нямат притеснения относно ситуацията.

Община Казанлък ще изпълни набелязаните от Общинския съвет мерки:

* Засилено видеонаблюдение в съседния ж.к.“Изток“ и жилищните блокове в района на ромската махала;

* Допълнителен щат към Общинската администрация за контрол по общинските наредби от следващата година, тъй като поне половината от тях засягат опазването на обществения ред и общинското имущество;

* Засилване на полицейския патрул в района на махалата и околността. Старозагорските депутати допълниха конкретни предложения за включване на кадрите от Полицейската школа в практическите полицейски занятия и стажове за подготовка на терен в посока развитие на форма на дуално обучение. Включване в работата на оперативните дежурни по сигурността на общински служители с отношение към опазването на обществения ред;

* Като положителен пример бяха отчетени сериозните мерки, предприети от Община Казанлък срещу силната музика и шума в района, с делегирани права на полицаите да се намесват и конфискуват уредбите на нарушителите;

* Да продължат засилените санкции за незаконно придвижване на каруци не само в града, а и в цялата община;

* Да продължи премахването на незаконни постройки, защото Законът е над всички и няма толерирани етноси;

* Иницииране на национални законови промени за качеството на образованието, като единните разходни стандарти на училището трябва да бъдат обвързани с показаните резултати от образованието на учениците;

В Казанлък няма нито едно необхванато за образование дете на територията на ромския квартал „Казмера“, посочи в представянето на направеното от Общината Кметът Галина Стоянова. Работата на учителите с ромски деца е много активна и индивидуална и по населените места, включително в селата, където преобладава ромското население. Още от първи клас с всички деца, независимо от тяхната етническа принадлежност, учителите работят като с равноправни граждани на България и момичетата и момчетата се развиват добре. На територията на цялата община 81% от ромските деца са привлечени към подготовка и включване в образователната система.

Участниците в срещата обърнаха внимание на вредното влияние на фалшивите новини. Казано бе и че не етническите конфликти, а щетите от хулиганските прояви и вандализма са общ проблем на България.

Представители на ромските общности от града и региона заявиха готовност да продължат работа в посока обхващане на децата за образование и повече усилия за намиране на адекватни партньори сред ромите за по-добра комуникация между тях и институциите.

Вицепремиерът Валери Симеонов изрази задоволство от полезния диалог и обобщи, че Казанлък е община за пример. Отбеляза и сърцатата работа на казанлъшките учители с децата, добрата практика за защита от шума в околната среда и добрата резултатност по темата сигурност.

Участниците в срещата се обединиха около позицията, че в Казанлък няма етническо напрежение и че заедно институциите работят успешно за реда и сигурността на всички жители на общината.
#


социално споделяне


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн