Състоя се тържествена сесия на ОбС в Стара Загора и научна конференция за 180-годишнината от рождението на митрополит Методий Кусев

STZAGORA.NET
*
IMG_5493IMG_5492В 9.30 ч. тази сутрин бе даден стартът на тържествената сесия на Общинския съвет в Стара Загора.

Със заповед на кмета Живко Тодоров с Почетен знак на Община Стара Загора за съществен и значим принос за развитие на общината и заслуги към нейните граждани по повод 5 октомври и 180 години от рождението на митрополит Методий Кусев бяха удостоени:

* Христо Танев – художник, автор на герба и знамето на Стара Загора
* Д-р Иван Аяров – общественик, председател на сдружение „М.М.Кусев-1996“ и на НЧ „Св. Кл. Охридски“, по чиято инициатива посмъртно дядо Методи е удостоен с голямата читалищна награда „Св. Климент Охридски“
* Комисар Стоян Колев – директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – за отговорността и грижите за опазване на създадения през 1895 г. от митрополит Методий Кусев емблематичен за града ни лесопарк Аязмото – паметник на парковото и градинско изкуство от национално значение, уникален резерват на редки дървесни видове
* Иван Иванов – легендарен състезател по борба с богата и респектираща спортна биография, носител на първия световен златен медал за България, първият, допринесъл за утвърждаването на Стара Загора като уникална спортна школа, дала на България четирима световни шампиони по борба, прославили страната и града.

IMG_8232Преди официално да открие научната конференция, посветена на дядо Методий, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит връчи орден „Св. Ап. Карп I-ва степен“ на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров. Решението за това е на Епархийския съвет на Св. Старозагорска митрополия.

„Поднасяме ви този орден не само за заслугите Ви като градоначалник и достойните Ви дела за утвърждаване на авторитета на БПЦ – Българска патриаршия, но и като ясно послание, че родната ни Църква оценя по достойнство всеки труд в подкрепа на народа ни, на нашите братя и сестри, и на спасителната ни вяра – каза митрополит Киприан от трибуната на зала „П. Р. Славейков“. – Вие направихте и правите много народополезни дела за нашата прекрасна Стара Загора – престолния град на Старозагорска епархия, и се потрудихте да бъде още по-обаятелна „перлата на Равна Тракия“, както обичаше да назовава града ни блаженопочиналия митрополит и мой духовен отец дядо Панкратий. Римските философи имат поговорка, в която се казва „Времето разкрива всичко“. Това безспорно е така, а годините от първия Ви мандат и сега при втория, разкриват не само привързаността Ви към Стара Загора и нейните жители, но и огромното Ви желание, подплатено с много дела, нашият град да бъде едно от най-предпочитаните места за живеене в Родината ни, което благодарение на Вас и ръководения от Вас екип се случва. С Вашите дела Вие подпомагате духовния възход на Стара Загора. Божието благословение да пребъдва над Стара Загора, над нашия български народ, над нашата прекрасна родина – България“ – допълни митрополит Киприан.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит бе удостоен със знак за особени заслуги на община Стара Загора, а Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан – с благодарствен плакет за заслуги от името на кмета Живко Тодоров и община Стара Загора. Отличията връчи председателят на Общинския съвет Таньо Брайков.

Към присъстващите в залата се обърна и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит:

Паметникът на митрополит Методий Кусев в Стара Загора

Паметникът на митрополит Методий Кусев в Стара Загора

„Синовен и свещен наш дълг и историческа отговорност е за светата ни Православна църква да помни и да почита паметта на всички свои достойни предци, отдали силите и живота си за нейното съграждане през вековете и за осъществяването на нейната свята и спасителна мисия. Сред всички тях особено ярко грее образът на един от достойните синове на православния български народ и заслужил архипастир на светата ни Църква – приснопаметният и многообичан от целия ни православен народ Старозагорски митрополит Методий. В годината, когато се изпълват 180 години от неговото благословено рождение, за нас е висока чест и истинска духовна радост да открием настоящата научна конференция, посветена на неговата светла личност и епохално дело – не само за богоспасаемата Старозагорска епархия, но и за цялата ни света Църква, отдавна оценила и признала значителната роля и заслуги на митрополит Методий. Въпреки това личността и делото му и до днес продължават да заслужават вниманието на историците и да бъдат обект на изследване и доразкриване, защото стореното и оставеното от него за бъдещите поколения е истински богато по своите мащаби и е светъл пример за ревностно църковно-обществено служение. Ето защо в този празничен ден, полагайки началото на настоящата научна конференция и на тържествата по повод годишнината на митрополит Методий, изказваме всесърдечна благодарност от наше име и от името на Св. Синод на Високопреосвещения ни събрат, Старозагорския митрополит Киприан, и на всички организатори и домакини на настоящето събитие, като благопожелаваме много сили и ревност по Божието дело и мисията на Христовата църква сред православния ни народ, защото паметта за родилите ни в Господа предци и почитта ни към тях са сигурна гаранция за напредъка и благопреуспяването ни като достойни чеда на Църквата и Родината. Божието благословение да бъде над всички Вас и над цялата ни света Православна църква!“ – каза патриарх Неофит.

В конференцията с научни доклади се включи д-р Николай Атанасов, който замени починалия в началото на седмицата проф. Иван Тютюнджиев, както и проф. Петко Петков, д-р Румяна Лечева и директорът на ТД “Държавен архив” Галентин Караславов. Доклад изнесоха и близки на блаженопочившия Старозагорски митрополит Методий Кусев, след което бе излъчен документален филм за делото и живота му, реализиран от екипа на Телевизия СКАТ.

Конференцията, модерирана от г-жа Данка Калчева, закри Старозагорският митрополит Киприан. Той благодари на Областната администрация и община Стара Загора за доброто и успешно партньорство в организацията на честванията, на всички участници в конференцията и на екипа, който създаде филма, в който се видя нов прочит на живота на дядо Методий и делото му, което носи българщина и вяра – добродетели, така необходими за нашето младо поколение.

На конференцията присъстваха заместник-председателят на НС Емил Христов, областният управител Гергана Микова, народните представители Радостин Танев и Донка Симеонова, заместник-кметовете Иванка Сотирова, Красимиа Чахова, Янчо Калоянов, общественият посредник Надежда Чакърова-Николова, общински съветници и представители на духовенството – Сливенският митрополит Иоаникий, Великотърновският митрополит Григорий, Пловдивският митрополит Николай, Мелнишкият епископ Герасим, Знеполският епископ Арсений, Велички епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, Тернопольский и Кременецкий митрополит Сергий, Архимандрит Василий Савов – протосингел на Софийска митрополия, стварофорен иконом Нелуц Оприя, представител на Румънската патриаршия в България.

Следобед Негово светейшество ще посети храм „Св. Троица“ в Стара Загора, където ще присъства на освещаването на ремонтираната сграда на неделното училище към храма. В 16.30 часа ще бъдат поднесени венци пред паметника на митрополит Методий Кусев, разположен в подножието на парк „Аязмото”. Възкресно-празничната вечерня в катедралния храм „Св. Николай“ започва в 18.00 ч.
IMG_8130IMG_8154
IMG_8198IMG_8159
IMG_8168IMG_8173(1)
IMG_8181
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн