В празник на духовността се превърна Нощта на изкуствата в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
IMG_7339 (1)IMG_7314 (1)Хиляди старозагорци намериха своята духовна наслада в Нощта на изкуствата”., която се проведе снощи в Стара Загора.

Община Стара Загора и културните институти в града организираха над 60 интересни прояви. Имаше концерти, изложби, експозиции, представления, забавни ателиета, срещи с творци и др. Началото бе дадено в 19.00 ч пред сградата на Регионалния исторически музей.

„Това е тринадесето издание на Нощта на изкуствата. Ние от Община Стара Загора сме се постарали да направим всичко това за гражданите на Стара Загора. Програмата е изключително богата. Радвам се, че старозагорци са тук. Поздравявам ги, че имат отношение към изкуството, културата, науката. Насладете се и нека всеки намери своето интересно събитие”, пожела Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

„Днес в Стара Загора е празник. Радваме се да посрещнем жителите на града в музея. Надявам се, че всеки ще намери нещо за себе си от всичко, което сме решили да покажем сега”, каза и директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев.

Военният духов оркестър при Втора механизирана бригада с диригент капитан Цветомир Василев зарадва първите посетители с концерт от известни мелодии.

Млади и стари влязоха в залите на Регионалния музей, за да се насладят на интересни и оригинални прояви като цирков спектакъл „Въй, въй, въй“, Демонстрация на антично облекло, Демонстрация на оръжие от Руско-Турската война 1877-1878 г. Традиционно най-много бяха посетителите в къта за снимки „Средновековен воин”. Интерес предизвикаха експонатите от античен вилен комплекс при язовир Чаталка, показани под надслов „Из живота на тракийската аристокрация“, както и изложбата „Шевицата – молитва и благословия“.

Многобройни бяха и посетителите в Художествената галерия. Там те можеха да разгледат изложби с колекции от фонда на галерията, както и да се насладят на три концерта в различни жанрове.

Културни и научни институти в града предложиха най-различни забавления за всички възрасти. На Антична улица „Августа Траяна” библиотека „Родина” представи Рок и поезия с роклитературната група „ЛаТекст”. Пак там любителите на астрономията наблюдаваха планети. В Регионална билиотека „Захарий Княжески” съчетаха Нощта на изкуствата с Европейската нощ на учените REFRESH с „Център по забавна математика” и Български географски портал.
IMG_7347IMG_7349
IMG_7353IMG_7341
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн