Зам.-министър Георг Георгиев към старозагорските младежи: Смело планирайте бъдещето си тук

STZAGORA.NET
*
IMG_7299IMG_7305Дискусия за бъдещето на Европа събра днес десетки млади хора в зала „Петко Рачов Славейков“ днес. В срещата участваха Георг Георгиев – заместник-министър на външните работи, Таня Михайлова – директор на Дипломатическия институт към Министерство на външните работи, Иванка Сотирова – заместник-кмет на Община Стара Загора, Петя Чакърова – зам.областен управител, Делян Иванов – секретар на Община Стара Загора, както и млади хора от Стара Загора. По-късно с дискусията се включи и старозагорският депутат Радостин Танев.

Темата за бъдещето на европейския съюз провокира разгорещена дискусия и срещата продължи повече от два часа.

„Днес е ден на Млада Загора. Днес тук имаме невероятна възможност да чуем оценката на правителството за председателството. Полезно ще е да говорим за нашите виждания за европейското бъдеще, за привилегиите на младите хора свързани с възможността за пътувания, обмен, учене и т. н.“, каза при откриване на срещата Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Модераторът на дискусията Таня Михайлова обясни, че Европейският съюз продължава да бъде привлекателен като модел за просперитет, но и Европейския съюз търси отговор за своето бъдеще.

Участниците във форума бяха запознати с постиженията на Българското председателство на Съвета на ЕС и европейската перспектива на Западните Балкани.

„Харесва ми формулата Млада Загора. Градът затвърди това си наименовние, защото имате най-младия кмет, тук се дава път на младите хора“, каза зам.-министър Георг Георгиев. Той прикани участниците в срещата да споделят своите виждания за бъдещето на Европа. „Не бъдещето, а настоящето принадлежи на младите хора“, категоричен бе зам.-министърът. Според него Българското председателство е било успешно и ефектът, който страната ни реализира огромен.

Иван Балсамаков от Профилирана природо-математическата гимназия „Гео Милев“ сподели, че би искал да работи в България, но изрази опасения за бъдещето си. Зам-.министър Георгиев обясни, че Стара Загора има голям потенциал за развитие, най-малкото, защото е на стратегическо място. „Така че смело планирайте бъдещето си тук“, завърши Георгиев. Въпросите, които поставиха младите хора бяха свързани с възможността да пътуват в европейски страни, да се обучават там, за липсата на достъпна информация за Европейския съюз. Сериозен беше и дебатът къде и как можеш да работиш и да се издигаш на високи позиции. „Колкото повече се трудите и сте честни, толкова повече ще успявате“ насърчи младите хора зам.-министърът, който е само на 26 години. Той сподели, че е учил само в България и с българско образование е достигнал до този пост.

Участниците в срещата коментираха и въпросите за ниските доходи, развитието на икономиката, проблемите в образованието и т. н. Депутатът Радостин Танев съобщи, че са приети две промени в Законите за висшето и училищното образование свързани с вкарване в рамка на дуалното образование и възможността нехабилитирани лица да преподават в университетите. По думите му, така бизнесът може да влезе да преподава.

В края на срещата зам.-министър Георг Георгиев и Таня Михайлова поканиха учениците от Стара Загора да гостуват в Министерство на външните работи и в Дипломатическия институт към него, за да продължат разговорите за бъдещето си.
IMG_7279 (1)
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн