Младежи овладяват агресията чрез спорт

STZAGORA.NET
*
41450079_316421709124430_4450781687227351040_nМеждународният младежки център в Стара Загора бе домакин на финална пресконференция на младежка кампания по суша и вода „Спортът е по-добро решение“, организирана от Института за европейски инициативи. Тя се проведе в рамките на Националната програма за изпълнение на младежки дейности в България за 2018 година. Тя стартира на 31 август в Кърджали и завърши днес в Стара Загора.

В десетдневния поход по вода и суша участваха 25 младежи, които имаха за цел да се сплотят около общи европейски ценности и да запълнят дефицита от общуване „лице в лице“. Придвижването на младите хора се извърши с каяци по каскадата на река Арда и с велосипеди по брега на реката.

По време на младежката кампания участниците преминаха двудневно лидерско обучение на брега на язовир „Кърджали“ в гребната база „Енчец“. То бе насочено към разпознаване на поведения, водещи до агресия, техники за овладяване на агресията, екипна работа, комуникационни умения, съчетано с обучение по гребане с каяци. Обучението бе изцяло неформално и бе базирано на интересни интерактивни методи и техники.

След това младежите пътуваха до градовете Кърджали, Стамболово, Маджарово, Ивайловград, Хасково и Стара Загора, за да предложат спорта като начин за овладяване на гнева и като алтернатива на агресията и да продължат лидерското си обучение като „обучение чрез правене“. Най-важното послание, което те отправяха към своите връстници, е необходимостта от толерантност, а най-важното умение, което им предаваха, е разпознаване на собствените и чуждите агресивни реакции и начините за справяне с тях чрез спорт и двигателната активност.

Организаторите на кампанията разпознаха Стара Загора като важен партньор при провеждането на ежегодния поход и заложиха на домакинството на Международния младежки център за провеждане на заключителното събитие по проекта.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн