Изложба за автора на Химна Цветан Радославов в Казанлък от 12 септември

STZAGORA.NET
*
Screenshot_2018-09-10-13-54-20-338На 12 септември 2018 г. (сряда) от 17.30 ч. в Музея на розата – Казанлък, ще бъде открита изложбата „Мила родино”. Тя е посветена на 155-та годишнина от рождението на създателя на българския национален химн Цветан Радославов и се организира от Научния архив на БАН, Регионален академичен център – Казанлък и Исторически музей „Искра“.

Експозицията съдържа 23 пана с подбрани автентични архивни документи, нотопис и фотографии, обогатени с оригинални картини и музейни експонати, които представят непознати страници от живота и забележителното дело на учителя, изследователя, философа и големия родолюбец Цветан Радославов.

Цветан Радославов е роден на 20 април 1863 г. година в Свищов. Наследник е на видните възрожденски фамилии Павлович, Хаджиденкови и Радославови, които го възпитават в родолюбив и ученолюбив дух. Завършва класическа гимназия във Виена, история и славистика – в Карловия университет в Прага. Докторант е на известния философ проф. В. Вунд в Лайпциг, при когото защитава дисертация и получава степен „Доктор по философия и Магистър на изящните изкуства”. След завръщането си в България чете лекции по експериментална психология във Висшето училище в София и преподава в І-ва, ІІ-ра и ІІІ-та столични мъжки гимназии.

„Мила родино,
ти си земен рай,
твойта хубост, твойта прелест
ах, те нямат край…”
#vvv

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн