Русофили се поклониха пред паметника на генерал Скобелев в Казанлък

STZAGORA.NET
*
2 (1)Представители на НД „Русофили“ – Казанлък, участници от 5-тия Национален фестивал на руската поезия, песни и танци “Пусть всегда будет солнце” и родолюбиви казанлъчани поднесоха венци и цветя пред паметника на ген. Скобелев в Казанлък. Събитието бе част програмата на 15 Национален събор на приятелите на Русия, който се проведе днес край водите на язовир „Копринка“.

„Национално движение „Русофили“ е много свързано с възстановяването, утвърждаването и разширяването на братските отношения с братския руски славянски народ.“, каза пред събралото се множество Емил Миланов секретар на НД „Русофили“ и председател на Международна славянска община „Перун“. Той поясни, че тази година е много важна и за двата народа, защото се навършват 140 години от освобождението на България от турско робство. „Не случайно тук е построен и паметника на ген. Скобелев, който е дал много за освобождението на България от турско робство. Тук са постъпите към Шипка, където се водят големите боеве, благодарение на което се удържа прохода и не се позволява на турските войски да влезнат в Северна България и да окажат помощ на Осман Паша в Плевен.“, каза още Миланов.

„Днес сме тук – да окажем почит към делото на ген. Скобелев, почит към целия руски братски народ, както и към всички загинали войни от руска и българска страна за освобождението на България от турско робство.“, заяви още секретаря на НД „Русофили“ Емил Миланов и прикани присъстващите да посетят юбилейния 15 Национален събор на приятелите на Русия.

Паметникът на руския генерал Михаил Скобелев бе издигнат в Казанлък през 2013 г. Паметникът изобразява пълководеца в цял ръст и се намира в пространството на кръговото движение на площад „Видин Даскалов“, откъдето започва емблематичната казанлъшка улица „Ген. Скобелев“.

Проектът на паметника е на арх. Венцислав Йочколовски. Паметникът е излят от бронз и поставен върху гранитен капител. Фигурата на ген. Скобелев е дело на художника Ангел Спасов и е единствената в света скулптура на военноначалника в цял ръст, която се съхранява в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ Обикновено пълководецът е изобразяван на бял кон. За изработката на паметника от скулптурата в Плевен е направена една единствена отливка.

Паметникът в Казанлък е изграден със средства на НД „Русофили“.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн