Представители на клуб „Георги Кирков“, антифашисти и русофили се поклониха пред паметника на Георги Димитров край яз. “Копринка”

STZAGORA.NET
*
1 (3)3 (2)Представители на клуба за леви идеи „Георги Кирков“ в Казанлък, на Българския антифашистки съюз (БАС) в Казанлък и Стара Загора, представители на структурите на Национално движение „Русофили“ в Казанлък, Раднево и Гълъбово се поклониха и поднесоха днес венци и цветя на паметника на Георги Димитров край язовир „Копринка“ по време на 15-я Национален събор на приятелите на Русия, който се проведе днес.

Доайенът на социалистическото движение в Казанлък Георги Захариев припомни за Георги Димитров и неговата роля в българо-руските отношения.

„По време на скалъпения хитлерофашистки Лайпцигски процес с изключителна сила се открои колосалната политическа фигура на Георги Димитров. Името му стана символ и знаме на борбата против фашизма по всички континенти. След съкрушителния удар на фашизма, който Георги Димитров нанесе на Лайпцигския процес, след блестящата защита от него на българския народ, на неговото достойнство и чест, монархофашистката власт в България отказа завръщането му в Родината. Така втора родина за Димитров стана Съветският съюз и той до края на живота си работи за укрепване на българо-руската дружба“ – припомни Георги Захариев. „Това е дружба, споена във вековете със съвместно пролятата кръв за свободата на България. Димитров ни завеща да я пазим като зеницата на очите си“ – каза още Георги Захариев.

Русофилите от Раднево споделиха, че за осма поредна година идват пред паметника на Димитров и заявиха, че догодина ще доведат много повече хора, след като проявата получи по-голяма разгласа.

„Всичко е ръцете на времето и на хората, които работят с времето, усещат неговия пулс. Ще мине време, когато имената на днешните политици няма да се помнят, ще останат само в архивите. Но името на Георги Димитров ще остане, защото то освен че е символ на дружбата с Русия, освен че е символ на антифашистката съпротива, е символ и на нещо много голямо – строителството на България. Затова ги има и Копринка, и Хаинбоаз, има го и Димитровград, има го и този паметник и винаги ще се знае и името на Георги Димитров“ – сподели председателят на БАС Стара Загора Трифон Митев.

Събралите се се обединиха около идеята да предложат на ръководството на НД „Русофили“ поклонението и поднасянето на венци и цветя на паметника на големия русофил Георги Димитров да стане част от програмата на предстоящите събори на приятелите на Русия край водите на язовир „Копринка“, преди носещ неговото име.
5 (1)
#vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн