Казанлъчани в Поход на мълчанието до разкопките на Бузово кале

STZAGORA.NET
*
За първи път Община Казанлък направи популярния вече Поход на мълчанието над Бузовград до най-новите археологически разкрития на Бузово кале.

Посрещнати гостоприемно от кмета на селото Михаил Янушев, участниците в екопохода бяха въведени в атмосферата на древните траки от директора на Исторически музей „Искра“ – Казанлък д-р Момчил Маринов. По време на Похода на мълчанието, който е част от Празниците в Долината на тракийските царе, участниците се насладиха на възстановки на мистични ритуали и песнопения, представени от децата на Народно читалище „Любен Каравелов-1923“ – село Бузовград, и вокална формация на казанлъшкото СУ “Екзарх Антим Първи” с вокален педагог Соня Владева.

С водачи от Туристическо дружество „Орлово гнездо“ за първи път организирана туристическа група достигна до най-новите археологическите разкрития на Бузово кале, разположени на внушителната площ от 17 декара. Изследването на крепостта и селището тази годинадонесе нови археологически доказателства за значително по брой християнско поселение в района и е с огромно значение за изучаването на Късната античност в Долината.

Участниците в екопохода бяха поздравени от Община Казанлък със Сертификат за посветени в тайнството на древните траки.
30 (1)26
3440
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн