Юбилейна изложба в памет на проф.Александър Фол в Казанлък

STZAGORA.NET
*
13Документалната експозиция „Пътешественик във времето”, посветена на 85-годишнината от рождението на проф. дин Александър Фол, бе открита днес в Културно-информационния център на ул. “Искра” 4 в Казанлък. За първи път в рамките на Празниците в Долината на тракийските царе големият български траколог е почетен с изложба в памет на неговия всеотдаен научен труд и изключителен принос в изследването на мистичния свят на древните траки.

„Най-звездните мигове на Александър Фол – като министър, сред своите ученици и приятели от цяла България“ – представи съдържанието на изложбата проф. д.изк. Ваня Лозанова, ръководител на Центъра по тракология при Института за балканистика с Център по тракология – БАН. Тя посочи, че завещаните от Фол постижения допринасят за самочувствието на българските учени като познавачи на световните цивилизации и представи съпругата на покойния голям траколог проф.д.и.н. Валерия Фол като „негов много добър сътрудник, с грижа и за преиздаването на научните му трудове на научно ниво“. Пред председателя на Общински съвет Казанлък Николай Златанов, директора ни Исторически музей „Искра“ Момчил Маринов, археолози и историци, участници в XI-та конференция на траколозите, Валерия Фол определи показаното като „малка част от едно архивно богатство“ и обърна внимание на младите учени, че в експозицията две от таблата разказват за това, как е формирана личността на Александър Фол, как е образован, как семейството и учителите са създали основата за неговата прозорливост.

15 цветни документални постера, разположени на витрините на изложбената зала, разказват за огромния размах на делото на големия учен: създател на нова научна и университетска дисциплина – Тракология, основател на Института по тракология при БАН, днес Център по тракология „Професор Александър Фол“, основоположник на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ” и на Националния исторически музей, инициатор и ръководител на многобройни международни научни експедиции и интердисциплинарни изследователски програми, отдаден посланик пред света на българското културно-историческото наследство.

19Експозицията е подготвена съвместно с Нов български университет и се реализира по инициатива на Исторически музей „Искра“ в Казанлък. Материалите, включени в изложбата, са предоставени с любезното съдействие на Университетския архив на Нов български университет; Архива на Института за балканистика с Център по тракология „Проф. Ал. Фол“ – БАН; ДА „Архиви“; Библиотеката на Центъра по тракология „Проф. Ал. Фол“ при ИБЦТ – БАН; Библиотеката на НБУ; лични архиви на семейство Фол, на доц. д-р Майя Василева, доц. д-р Теодор Леков, доц. д-р Върбан Тодоров.

Изложбата „Пътешественик във времето“ може да бъде видяна в Казанлък през целия месец септември. Юбилейната изложба е част от програмата на традиционните Празници в Долината на тракийските царе ’2018, чието официално откриване е тази вечер с връчването на наградата „Професор Александър Фол“ за принос в изследването на тракийската култура и нейното популяризиране.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн