В Казанлък започна 11-та научна конференция на траколозите

STZAGORA.NET
*
30В Културно-информационния център на ул.“Искра“№4 бе дадено начало на единадесетата поред конференция „Проблеми и изследвания на тракийската култура”. Престижният научен форум бе открит от кмета на Казанлък Галина Стоянова.

Научната конференция тази година събира представители на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките, Института по Балканистика с Център по тракология при БАН, Института по изследване на изкуствата при БАН, Софийския университет „Свети Климент Охридски”, Нов български университет, Националната галерия, Регионален исторически музей – Русе и Историческите музей на Нова Загора, Хисаря и Казанлък.

По време на двудневните научни дискусии в четири заседания ще бъдат представени 19 доклада на 23-ма автори. Сесиите са посветени на селищната система през късножелязната епоха в отделни региони, с археологически обекти, отразяващи погребалните и поменални практики на траките, с конкретни групи археологически находки. Последното заседание е посветено на религиозните вярвания на траките и тяхното проявление в различни аспекти на обществения и политическия живот, както и в погребалните практики, места и символи, свързани с тях.

Докладите ще представят значими резултати от научните изследвания в областта на археологията, нумизматиката, епиграфиката, културологията, реставрацията, геологията и геофизиката.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн