150 години от гибелта Хаджи Димитър и Стефан Караджа честваме на 14 юли на Бузлуджа

STZAGORA.NET
*
Hadzhi Dimitar pametnikНа 14-ти юли, събота, в местността Бузлуджа ще бъдат чествани 150 години от гибелта на националните герои Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Честването ще се проведе под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Организатори са Община Казанлък и Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“

На 3 юли в залите на Исторически музей „Искра“ – Казанлък бе открита изложба, подготвена съвместно от НПМ „Шипка-Бузлуджа“, историческите музеи във Варна, Русе и Сливен и Държавния архив в Стара Загора. Тя представя два изключително ценни експоната – сабите на двамата воеводи, плюс десет литографии, предоставени от музея в Сливен, които разказват за бойния път на четата. Показани са и документи за историята на четата, предоставени от Държавен архив – Стара Загора. При откриването на експозицията се състоя и премиерата на традиционния за Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ юбилеен вестник, издаден с авторски материали на представители на културни институти и утвърдени историци по темата.

То ще започне в 11,00 ч. Традиционно ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите, ще бъдат произнесени слова и ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на воеводата. Около 11.30 часа ще бъде валидирана юбилейна пощенска карта, издадена от Министерство на транспорта по инициатива на НПМ „Шипка-Бузлуджа“, за което ще бъде разкрита временна пощенска станция на върха. След това родолюбивите българи, дошли на върха, ще могат да видят мащабната историческа възстановка на гибелната битка на воеводата и неговата чета.

След раздаване на обреден курбан по обед честванията ще продължат с народния събор-надпяване „Балканът пее хайдушка песен“, на който ще бъдат изпълнявани възрожденски и патриотични песни.

#vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн