Две предложения са постъпили за званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ тази година

STZAGORA.NET
*
Stara Zagora ObshtinataДве са получените предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ за тази година.

От името на Съюза на българските писатели в началото на юни е постъпило предложението за Иван Нанев Аяров. Той е председател на НЧ „Св. Климент Охридски-1858“, носител на Голямата награда „Св. Климент архиепископ Одрински“ и почетния знак „Св. Климент Охридски“ за изключителни заслуги към читалищното дело в града. Автор е на няколко книги. В мотивите на вносителите е упоменат и 80-годишният юбилей на Аяров. Предложението е подкрепено още от Инициативен комитет с председател акад. Кирил Тодоров, композитор и носител на званието „Почетен гражданин“, и над 30 души членове. Подкрепа е изказана още от името на Арменската общност в Стара Загора, Тракийско дружество „Одринска епопея“, Българска генеалогична федерация „Родознание“, Историческо дружество „Българска орда“ и Съюза на българските читалища.

Другата издигната кандидатура за високото отличие е на спортиста Иван Колев Иванов. Той е носител през 1973 година на Златния пояс на „Никола Петров“, европейски шампион от първенството в Хелзинки, Финландия, световен шампион от Техеран, Иран. През 1974 година извоюва златен медал в категория до 74 кг от Европейското първенство в Мадрид, Испания.

Предложението за Иван Иванов е направено от Инициативен комитет и получило подкрепа на редица спортни легенди, на зам.-главния редактор на старозагорска медия, както и на общински съветник. В мотивите е записано, че школата на Иванов е единствената, дала на борбата четирима световни шампиони, което я прави без аналог както на Балканите, така и в Европа. Друг повод за номинацията на Иванов е и навършването на 45 години от първия световен златен медал по борба – спорт, прославил не само града, но и страната ни.

Отличието „Почетен гражданин на Стара Загора“ се присъжда с решение на Общинския съвет по процедурата, предвидена в Наредбата за наградите и отличията. Връчва се по време на общоградското честване на Празника на града – 5 октомври. Предложенията, заедно с приложените писма за подкрепа, са достъпни в сайта на Община Стара Загора, раздел “Обявления на Общински съвет”.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн