Гьоков: От развитието на Европейския стълб на социалните права ще зависят евроизборите

STZAGORA.NET
*
sn_GG_01„Трябва да се търсят решения, защото е невъзможно да затваряме очи и да не виждаме, че европейското общество има сериозни проблеми, с които трудно се справя – маргинализация, екстремизъм, цели слоеве от населението биват изтласквани на ръба на обществото и по този начин вземат все по-малко участие в икономическия и социалния живот”. Това каза зам.-председателят на социалната комисия в 44-то Народно събрание Георги Гьоков по време на конференцията „Европейският дневен ред по въпросите на труда”, организирана от Делегацията на Българските социалисти в Европейския парламент и Конфедерация на труда „Подкрепа”.

По думите му милиони хора по света и в Европа са объркани и не намират смисъл и опора в живота. „Въпреки че в сравнение с останалия свят Европа има по-високи трудови и социални стандарти и по адекватна система за социална закрила, трябва да признаем, че стигаме до момента, в който си даваме сметка, че това не е достатъчно и се нуждаем от напредък в тази сфера, нуждаем се от гаранции за социалните права, които да помогнат за укрепване разклатените основи на европейския проект, да подобрят разклатеното доверие и да засилят усещането на хората в съюза за съпричастност към процеса на европейската интеграция и сближаване” – счита депутатът от БСП. Той е убеден, че „Европейският стълб на социалните права“ и заложените в него принципи и правила са необходими, но притесненията му са, че той може да се окаже като Йети – снежния човек – всички говорят за него, но никой не го е виждал.

Гьоков не е оптимист относно настоящия състав на Европейския парламент, доминиран от дясното, че ще изпълни със съдържание принципите и правилата, залегнали в основата на стълба. „Не съм оптимист и по отношение на това, че сегашното мнозинство и това управление на България могат да прегърнат идеята. Силно се надявам по време на евроизборите всяка от партиите в България и Европа, които влязат в битка за парламента, да заявят ясно и категорично волята си да развиват Европейския стълб на социалните права. Дори стигам по-далеч – мисля, че от това отношение и воля ще зависи успехът им на предстоящите избори”, подчерта народният представител от Стара Загора.

Участниците оцениха конференцията като ползотворна и се надяват, че със своите становища са спомогнали за бъдещите адекватни действия в социалната сфера от страна на българското правителство и европейските институции.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн