И тази година отпразнуваха пъстър Еньовден на Старозагорските бани

STZAGORA.NET
*
Празникът на билките, слънцето и водата, който стана традиционен за курортното селище Старозагорски минерални бани, се проведе за чевтърти път. Пъстрото тържество и тази година събра стотици жители и гости на Стара Загора и близките села, които заедно отбелязаха Еньовден.

Гости на събитието бяха председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, общински съветници, заместник кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, областният управител Гергана Микова и нейният заместник Петя Чакърова, представители на местни и държавни институции и организации.

Областният управител Гергана Микова и кметът на Старозагорските бани Станчо Станев отправиха приветствия.

„Нашият народ е оцелял в най-тежките години на робство благодарение на две неща – вярата си и традициите. Традициите са това, което ни е съхранило през вековете. Традициите са това, което ще ни запази като народ и в бъдеще. Вие сте хората, които ще ги предадете на следващите поколения, за да я има България, за да живее българщината. Благодаря ви, че сте толкова истински и че създавате това хубаво настроение на празника“, обърна се към участниците в събора областният управител.

„Добре дошли и честит празник на всички гости днес, както и на всички именици. Безкрайно съм щастлив, че имаме удоволствието да ви посрещнем отново и заедно да отпразнуваме билките, слънцето и водата“, каза кметът на Старозагорските бани Станчо Станев.

Спазено бе поверието рано сутринта, преди изгрев слънце, да се съберат билки, с които да се сплете ароматен и пъстър венец. Под него се изви българско хора, а общо няколко часа продължи програмата с изпълнение на народни песни и танци. По стара традиция всички играчи преминаха под венец от прясно набрани уханни билки. Народното поверие гласи, че който на Еньовден мине под билков венец, ще бъде 100 години здрав.

Кулинарни творения на самодейни и професионални майстори от Сулица, Ново село, Остра могила, Сладък кладенец, Казанка и други съседни села бяха показани в изложба.

За гостите на тържеството бе предвиден ароматен чай, а за любителите на занаятите бе наредена богата чаршия.

Реализацията на Еньовденския събор е дело на Община Стара Загора и кметството на Старозагорски минерални бани.

Празникът в курорта продължава през целия ден и ще завърши вечерта с фолклорна концертна програма на детски състав „Зорница“ и оркестър „Славяни“.
IMG_9061 (Large)IMG_9047 (Large)
IMG_9040 (Large)sdr
davsdr
sdrIMG_9020 (Large)
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн