Кметът Живко Тодоров относно ремонтите в града: Необходимо е разбиране и търпение, стремим се да бъдем като големите развити градове

STZAGORA.NET
*

IMG_2825Близо 2 часа продължи срещата на представители на най-големите групи в социалните мрежи с общинското ръководство на Стара Загора. Кметът Живко Тодоров, заместниците му – Иванка Сотирова и инж. Янчо Калоянов, главният архитект Виктория Грозева, главният финансист Цанка Ганева и секретарят на общината Делян Иванов отговориха на над 50 поставени въпроса за случващото се в момента в града. От тях, над 35 са свързани с ремонтите на площада пред Община Стара Загора, на пешеходната част на бул. „Цар Симеон Велики“, на парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото), както и рехабилитацията на моста над ЖП линията, над бул. „Славянски“. По време на инициираната във фейсбук среща, бе обсъдено още запрашаването в града, проблемите с отводняването на улиците при обилни валежи и други.

На един от най-дискутираните въпроси из интернет пространството - защо всички ремонти се правят накуп в целия град, а не поетапно? – кметът Живко Тодоров подчерта, че се работи от 2 години усилено по ОП „Региони в растеж“. „При проведените многократни обсъждания по всички проекти с институции, с граждани, с бизнес, бяха определени важните и приоритетни зони. Беше изготвен интегриран план на развитие на Стара Загора, на база на който европейските средства да влизат в бюджета на общината и да се разпределят. Тук говорим за площада, за пешеходната алея, за Аязмото, моста над бул. „Славянски“, за ремонтите на образователната инфраструктура. Защо всичко се случва наведнъж? Защото Оперативната програма има определени срокове, които трябва да се спазват. Ако не влезем в тях, то ще има санкции, но и ние се стремим към възможност, която дава „Региони в растеж“ – при изпълнение на етапните цели – ще имаме допълнителен финансов ресурс. Него може да насочим към обекти, които не са били включени в основния пакет. В случая става дума за рехабилитация на Станционната градина (до ЖП гарата), както и на Летния театър. Надяваме се, че ще успеем да изпълним целите си, за да получим финансиране и за тях. През годините сме получили достатъчно сигнали за необходимост от обновяване и ремонти и в двата обекта. Проектите не са никак малки и с общински средства това няма как да се случи. Затова работим усилено, за да може да се възползваме максимално от опцията, която ни се дава“, обобщи кметът.

Защо се налага ремонтите да се ремонтират? 

„Факт е, че понякога това се случва, защото се констатира липсата на качеството, което търси Общината“, отговори Тодоров. Той подчерта, че тези ремонтни дейности се извършват за сметка на изпълнителите на обектите и припомни, че по подобен начин бе върната за преасфалтиране в гаранционния срок ул. „Генерал Столетов“, както и сградата на градския басейн. „Не винаги качеството е достатъчно добро, в града ни са работили всякакви фирми. За съжаление имаме оплаквания от самите фирми, че им липсва качествена работна ръка в много от случаите“, каза градоначалникът. Той бе категоричен, че не бяга от темата, която се лансира из фейсбук пространството, че това е форма за усвояване на пари за сметка на частни интереси. „Няма как това да е факт, защото фирмите отстраняват нередностите със свои средства“, допълни Тодоров.

Темата с рехабилитацията на парк „Митрополит Методий Кусев“ също получи изчерпателни отговори от общинското ръководство. На въпросите за камъните по една от алеите, които бяха разместени по време на последните обилни дъждове, отговорът бе, че това се е случило, тъй като проектантският екип е имал идея да използва колкото се може по-естествени материали и не се е съобразил в заданието, че има твърде голям наклон. „Плочите, които бяха наредени върху тревна фуга се оказаха неудачно решение. Събра се екипът отново и избра друг подход“, подчерта Живко Тодоров и допълни, че от темата с търсене на отговорност от изпълнителите не се е бягало и няма да се бяга.

А как се следи за качеството на изпълнението? „На всеки обект има стриктен контрол. Взели сме повече хора в момента, които да следят на място и по време на самото изпълнение да могат да реагират. Много неща са коригирани, но не се виждат, защото това се случва в процеса на работа“. Обектът не е приет, той не е завършен, затова всичко, което специалистите смятат за необходимо, че трябва да се направи – ще го изискат, защото контролът и качеството са най-важни“, коментира още кметът.

IMG_2852Живко Тодоров отговори и защо бе асфалтирана източната алея на парка, като подчерта, че това е изискване към инфраструктурата, както и височината на тротоарите. Тя е предвидена да бъде транспортна и ще бъде използвана за обслужване на парка. „Сигурен съм, че при завършването на проекта ще изглежда по съвсем различен начин. Все още предстои полагане на последния слой асфалт, бяха преместени и стълбовете на уличното осветление“, каза той.

Съществува ли проблем с екипа от проектанти за ремонта на Аязмото? Главният архитект отговори така – „При избор на експерти, които ще се занимават с обекти от национално и местно значение – има лицензирани проектанти, които задължително трябва да са част от екипа. При нас този екип е над 15 души. Това е в синхрон с изискванията на Министерство на културата. Без това няма как този проект да бъде съгласуван и стартиран за изпълнение. Надзорът се извършва от лицензираните и квалифицирани проектанти. Противоречието, което се коментира, може би идва от това, че не се прави разлика между ръководители на проект и ръководители в Дружество по закон със задължения по договорите (ДЗЗД), а те са две различни неща“, подчерта главният архитект на Общината. Арх. Грозева допълни, че в администрацията са налични и съгласувките по проекта, като отхвърли възможността той да се изпълнява без тях.

Темата, свързана с реконструкцията на един от любимите паркове в града – Аязмото, включи още и състоянието на дърветата и обновяването на дървесния фонд. Кметският екип подчерта, че се прави обследване и ще бъде подменена липсващата или болна растителност. По време на срещата стана ясно още, че се работи по списъка с имоти в тази територия и се очаква той да бъде готов скоро.

Друг съществен ремонт, който тревожи гражданите на Стара Загора, е цялостната рехабилитация на площадното пространство, както и пешеходната част на бул. „Цар Симеон Велики“. Кметът на града, както и директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев, обобщиха ситуацията. „Причината за забавянето на ремонта на главната улица бе разкриването на античен некропол и археологически находки“, подчерта Живко Тодоров. Подробности и евентуален срок за подновяване на дейностите в района на площадното пространство и пресечката с бул. „Митрополит Методий Кусев“ даде директорът на РИМ. „Правилата са такива, че при разкриване на артефакти, има дълга процедура. Откритият некропол е семейна гробница. Натъкваме се на нови неща. Важно да бъде спазен законът. Очакваме до края на месеца да дойде комисия от Министерството на културата, както и лицензирани експерти, за да разберем дали е спазено изискването, както и да узнаем каква ще е съдбата на разкритията“, уточни Петър Калчев. Той подчерта, че откритията са направени при изкопи за поставяне на подземни комуникации, с което отговори на въпроса не е ли било ясно предварително, че има наличие на артефакти. „При предходни ремонти е сменяна само настилката на площада, а сега се стигна до дълбочина“, допълни той. „Срокът, който е даден при обществената поръчка, е срок, за който фирмата ще извърши дейност, но тук говорим, че тя е спряна, защото има забрана до приключване на изследването на специалистите по археология“, допълни и Тодоров.

По време на срещата стана ясно, че заради ремонта на моста над бул. „Славянски“ има проблем с преминаването на автомобили през града. Като един добър вариант за справяне с „тапата“ бяха приети стъпките, които общината и компетентите органи вече изпълняват – временно кръгово по бул. „Калояновско шосе“ и регулировчик, когато е необходимо. Поради причината със затварянето на пътното съоръжение, което е и една от най-важните пътни артерии в Стара Загора, се е появил проблем с преминаващи граждани по ЖП релсите в района, подчертаха администраторите на фейсбук групите. На въпроса дали не може да се изгради съоръжение, което да служи за преминаване на хора, кметът отговори, че вече е правено запитване до предприятието, отговарящо за ЖП инфрасткруктурата, но от там отказват това да се случи, защото трасето не отговаря на необходимите изисквания.

IMG_2832Кметът подчерта важността на този проект, защото от него зависи и отводняването на Стара Загора при обилни бури и дъждове. Живко Тодоров посочи като основен проблем със струпването на голямо количество непоета от шахтите вода – подпушването им с камъни, пръст и чакъл, заради естествения наклон на града – липсата на ВиК инфраструктура в северната част – кв. „Лозенец“. „Там няма дъждоприемни шахти – на много места няма и улици, което при сериозни валежи свлича всичко надолу, шахтите в долната част няма как да поемат мръсотията и калта. Проблемът с изграждането на канализация в квартала е сериозен, защото почвата е скала и за полагането на тръбите ще се наложи да се действа и с взрив. Имаме предвид, че това е не само опасно, но и къщите, особено незаконните постройки, които не отговарят на изискванията има вероятност да паднат. Планирано е да получим срества за изграждане на ВиК мрежа в кв. „Лозенец“, даде подробности Тодоров.

Въпрос бе поставен още и какви мерки ще се вземат в града, за да се намали запрашаването на въздуха, особено по време на ремонтите дейности. Според гражданите, споделили мнение във фейсбук групите, миенето на улиците трябва да зачести, както и обливането с вода от фирмите-изпълнителки на рехабилитацията на различните обекти. „Това е градивно предложение. Благодаря за него. Ще бъде проведен разговор с фирмата, която поддържа чистотата в града, да бъде обърнато внимание на местата, в които текат ремонти. Ще проверя и дали в момента се случва измиване на улиците само по график или има допълнително предвидени цистерни с вода“, каза Живко Тодоров.

Тревога бе изказана и за състоянието на детските площадки в града, които стават обект на вандалски прояви, което застрашава здравето на най-малките старозагорци и как може общината да противодейства на чупенето. Кметът отговори, че в момента тече оглед на всички кътове за игра. „Те ще бъдат възстановени за пореден път, но контролът е невъзможно да бъде само от Общината, гражданите също трябва да пазят и да бъдат съвестни. Няма как да назначим стотици служители, които денонощно да бдят, трябва самосъзнание и култура. Проблемите идват от това. Съвсем скоро във фонтана на Градската градина бе хвърлена скамейка, която след това 4-ма души едва извадиха – нима това е нормално? Все пак сами трябва да си опазим града и направеното. Общината инвестира, но трябва и да се пази“, обобщи Тодоров.

Друга тема, която засяга подрастващите старозагорци, бе и завършването в срок на проектите за обновяване на образователната инфраструктура. Ресорният зам.-кмет на Общината Иванка Сотирова потвърди, че дейностите няма да попречат на началото на новата учебна година.

Коментирани бяха още въпросите с предстоящите в града ремонти в кв. „Зора“, където се очаква изграждане на кръгово кръстовище, за да се избегне наводняването на тротоарите при обилен дъжд, както и стартиране на рехабилитация на ВиК мрежата, улиците и тротоарите в кв. „Самара – 1“. В кв. „Три чучура – север“ са останали за ремонт 2 улици и междублокови пространства, като това ще се случва поетапно. Обсъдена бе необходимостта от повече указателни и предупредителни табели в районите с ремонтни дейности, както и засилено обезопасяване на обектите. „Важно и гражданите да бъдат внимателни и да се съобразяват с обстановката в града ни, защото нашата цел е да не ограничаваме пешеходния поток, както и автомобилното движение“, подчерта кметът на Стара Загора.

„Не мога като кмет на града да реша всички глобални проблеми. Не мога да кажа, че от утре в държавата всичко ще заработи по мед и масло, защото просто не е редно така. Необходимо е разбиране и търпение. Това се случва и в Западна Европа. Стремим се да бъдем като големите развити градове, но все пак трябва да се съобразим с нашия стандарт. Нека се знае, че няма как да се правят чудеса“, обобщи  Живко Тодоров.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн