Клуб „Георги Кирков” – Казанлък, отбеляза 136 години от рождението на Георги Димитров

STZAGORA.NET
*
1 (6)Казанлъшки социалисти, обединени в клуб за лява политика „Георги Кирков”, отбелязаха на 18 юни 136 години от рождението на един от най-ярките водачи на социалистическото движение в България Георги Димитров. Пред паметника на емблематичната личност край язовир Копринка те сведоха глави и поднесоха цветя в знак на признателност към делото му.

Пред събралото се множество за делото на лайпцигския герой припомни Мария Паскалева – председател на БАС – Казанлък. „Беше време, когато във всяка точка на земното кълбо при назоваване на България, първото име, което изричаха хората от различни раси и народности, беше Георги Димитров” – каза тя.

Мария Паскалева припомни, че Димитров е човек на времето си, създател на Отечествения фронт, поставил основите на Народна република България, пръв борец срещу фашизма, ръководител на международното работническо и комунистическо движение, теоретик на народната демокрация и вдъхновител на българо-съветската дружба.

Станимир Стефанов – председател на клуб за лява политика „Георги Кирков” – Казанлък и член на клубния съвет припомни, че на 14 юни се навършиха и 162 години от рождението на още една ярка личност за социалистическото движение – Димитър Благоев, наричан още Дядото. В словото си той почерта, че в личността на Дядо се оглежда цялата наша близка история.

„Той е живата връзка на две велики епохи: националноосвободителното движение и борбата за социализъм в нашата страна. Животът на Благоев показва нагледно колко близка по идеи и време е нашата националноосвободителна епопея; един от нейните живи свидетели и млади участници е и пионерът на социалистическите идеи — носител на най-новото в революционните теории на съвременността”, каза Стефанов.

Той поясни още, че примерът на Благоев, общественият резонанс от неговата дейност доказват изключителната възприемчивост на нашия народ, току-що отхвърлил османското иго, към най-прогресивните идеи на нашия век.

В честването се включиха представители на социалистическата партия в Мъглиж, БАС – Казанлък и КНСБ „Арсенал”. Организатори на проявата бяха социалистите от клуб за лява политика „Георги Кирков”.

По време на честването представителите на новосъздадения в структурата на социалистите в Казанлък клуб приеха Прокламация, чрез която отправят призив към своите съпартийци от цяла България за защита на Лявата идея, за нейното запазване и предаване на бъдещите поколения.

„Необходимо е прекратяване на неполитическите зависимости, които нанасят огромни поражения върху доверието на гражданите в БСП, като стълб на лявата политика в България. Българската социалистическа партия се използва като търговска марка за прокарване на частни интереси. Използването на Партията в името на частни и кариеристични цели, а не заради интересите на мнозинството българи, компрометира доверието и авторитета в нея. Правят се опити да се заглуши свободата на лявото слово”, се казва още в декларацията.

Клубът за лява политика „Георги Кирков” е създаден на 05.06.2018 г. от близо 60 учредители – казанлъшки социалисти и симпатизанти. Клубът е част от БСП и е създаден на основата на Устава на социалистите. Той провежда своята дейност в съответствие с Програмата и Устава, приети на 49-я редовен конгрес през 2017 г. Дейността на клуба е неразделна част от политиката на партията в контекста на нейната лява идентичност, специфизирана по проблемите на Казанлъшкия регион. Той е независим и автономен по отношение на уставните организационни структурни звена – ОПО, ОбС на БСП в Казанлък. Ръководството на клуба (Клубният съвет) е от 7 човека.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн