Урок по кинаджийство изнесоха европейски топ-сценаристи пред учениците на Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Workshop_Zlatnata lipa-6-WEBИзвестният режисьор и преподавател по сценаристика Гарет Джоунс и сръбската сценаристка и писателка и филмов продуцент Владислава Войнович изнесоха забавен урок за това как се създава един филм. Това се случи по време на уоркшоп от програмата на Шестото издание на кинофестивала „Златната липа“ пред близо 100 ученици от езиковата гимназия в Стара Загора. В срещата участваха и кинотворците Магдалена Ралчева, Мартина Вачкова, Емилия Радева, Юрий Дачев, Станислав Тодоров –Роги, италианският актьор и продуцент Пиеро Никозия, сръбският кинооператор Милош Спасоевич, директорът на Творческа програма „Медия“ Камен Балкански и главният редактор на списание „Кино“ Людмила Дякова.

Гарет Джоунс е роден през 1951 г. в Лондон, в театрално семейство. Завършва университета в Кеймбридж. Режисирал е театрални постановки, сериали и игрални филми. Преподава сценаристика в Норвежкия филмов институт, в Берлинската и Парижката филмови академии. През 2006 г., заедно със своята приятелка, продуцент и композитор – Фиона Хоу, основава своя собствена независима продуцентска компания – „Сценарио Филмс“.

За да създадете свой филм, трябва да имате идея, която да извира дълбоко от вас самите, посъветва учениците Гарет Джоунс. Трябва да осъзнаете какво е това, което ви кара да направите филма. Ако по време на творческия процес изгубите интереса към собствените си мисли и чувства, ще разкажете една повърхностна история. А „семето“ за нея може да покълне от първия разговор, който проведете по телефона сутрин, посъветва ги Гарет Джоунс. Или да ви я подскаже съня, който сте имали преди да отворите очи. Филмите не са като поезията, в която човек говори на себе си. Филмът е публичен акт и чрез него авторът говори с голяма аудитория. Вие трябва да стигнете до тази аудитория със своята идея, мисли, чувства и вълнения, да я заинтригувате, за да задържите вниманието и и да провокирате въпроси и отговори, посъветва ги гуруто по сценаристика.

Владислава Войнович е родена през 1965 г. във Войводина, Сърбия. Завършва социология в Белградския университет, а по-късно и творческо писане за театър, кино, радио и телевизия, работи като сценарист и продуцент. Войнович обича да експериментира на територията на различни жанрове – поезия, романи, драматургия, есета и филмова критика. „Хартиеният принц“ е нейната дебютна книга за деца, която получи редица престижни отличия, а екранизацията й спечели 12 награди на международни кинофоруми.

„Когато бях малка, мислех, че актьорите говорят от екрана каквото те си искат и което сами мислят“, призна пред старозагорските ученици Владислава Войнович. Когато пораснала, пожелала тя да бъде тази, която измисля репликите на актьорите и създава историите, които те пресъздават на екрана. Важно е човек да осъзнае какво истински го вълнува, за да избере своята професия – дали тя ще бъде в посоката на киноиндустрията или в друга, няма значение. Това, което работим, трябва да ни носи радост и удовлетворение, посъветва Войнович младите хора.

Най-новите филми на Гарет Джоунс – „Делириум“ и на Владислава Войнович „Кози уши“, са част от извънконкурсната програма на кинофестивала „Златната липа“ 2018. Публиката им ще има удоволствието да присъства на представянето на филмите от техните автори преди прожекциите.

По време на срещата създателят на „Златната липа“, Магдалена Ралчева, връчи специална грамота на ръководителя на отдел „Култура“ в Руския културно-информационен център Владимир Ястреба в знак на благодарност за неизменната му подкрепа при осъществяването на всички издания на фестивала досега. Гостуванията на всички руски режисьори и актьори винаги са били благодарение на нашия истински приятел, г-н Ястреба, каза при връчването г-жа Ралчева.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн