Васил Банов посади дръвче в Алеята на липите

STZAGORA.NET
*
IMG_2263Носителят на специалната награда на Шестия международен кинофестивал „Златната липа” Васил Банов посади днес свое дръвче в Алеята на липите пред сградата на Старозагорската опера. Тук вече цъфтят липите на Мария Статулова, Джанкарло Джанини, Татяна Лолова, Васил Михайлов и Гинка Станчева, носители на специалната награда през годините. По традиция Васил Банов откри и звезда с името си.

„Помня този дъх на липи, като бях войник в Стара Загора, много ме зареждаше”, разказа актьорът.

„Този Фестивал си го бива, защото е много естетски, пипнат, подреден”, похвали организаторите Банов. Той разказа за пътя, който е извървял от първите снимки в сериала „На всеки километър” до последната си изява във филма на Стефан Командарев „Посоки“, който ще бъде представен в извънконкурсната програма на „Златната липа“ 2018. Има над 80 роли в киното не само в български, но и във френски, италиански и канадски филми. „Колкото е по-телевизионен проектът в киното, толкова е по-разбираем”, обясни Васил Банов.

Публиката го помни с емблематични негови роли в телевизионната поредица „Капитан Петко Войвода“, филмите „Подгряване на вчерашния обед“, „Посоки“, „Корави старчета“, „Летовници“, „Софийска история“, „Съдията“ и много други. В последните години направи запомнящи се образи в телевизионните сериали „Седем часа разлика“, „Откраднат живот“ и „Столичани в повече“.

Големият актьор призова кинаджиите да не залитат към похватите на телевизията

Обичаният актьор Васил Банов, който снощи получи специалната награда на кинофестивала „Златната липа“ за цялостен принос в киното, днес откри своя звезда с името си и посади свое дръвче в Алеята на липите в Стара Загора. Актьорът мъжки прехвърли с лопатата няколко кубика пръст и не като на кино показа на по-младите си колеги как се сади дърво. Правил го е неведнъж в родното си Карлово в младежките си години, заедно с дядо си.

„Когато садиш дърво, създаваш нещо красиво, но винаги съм смятал, че е добре освен красота, това дърво да дава и плод. Липата дава един от най-красивите и лековити, ухаещи невероятно плодове“, каза Васил Банов по време на специалната пресконференция преди засаждането на дръвчето.

Актьорът призна, че се е влюбил в аромата на старозагорските липи още през 60-те години, когато е отбивал военната служба в Стара Загора. Васил Банов е „старозагорец“ и чрез една от емблематичните си роли в 13-серийния игрален филм „Записки по българските въстания“, в която играе образа на Георги Кюмюрев (1885 – 1925)от Стара Загора, съратник на Левски и за кратко кмет на града през 1893 г.

Въпреки, че в последните години Васил Банов се снима в много телевизионни сериали, той призова кинотворците да не залитат към похватите на телевизията, когато създават кино. „Кинаджиите трябва да бягат от телевизионния ад, защото той може да направи филма по-разбираем за публиката, но в никакъв случай няма да му гарантира успех.“, смята актьорът.

Всеки режисьор, който е работил с Васил Банов, след това е повтарял, каза водещата пресконференцията Людмила Дякова, главен редактор на списание „Кино“. С него се работи и лесно, и трудно, призна режисьорът на комедията „Летовници“ Ивайло Пенчев, в която Васил Банов играе един от основните персонажи. „Лесно е, защото Васил винаги идва на снимачната площадка подготвен и знаещ какво и иска да постигне. Трудно е, защото има чепат, мъжки характер и понякога се налага да се надлъгваме, за да получим най-доброто.“

Впечатляват ме сценарии и филми като този, с който снощи беше открит фестивала „Златната липа – унгарският „Кинчем, моето съкровище“, сподели Васил Банов. Харесвам красотата на състезанието между животните и между хората и начина, по който е пресъздадена красотата и драматизма на живота.

Васил Банов си спомни и куп смешни истории. „Първият сериал, в който се снимах, беше „На всеки километър“. Бях още студент, когато режисьорът Неделчо Чернев ме извика и ми възложи да ролята на шофьорче, което кара камион. Возех майор Деянов – нашият Ламбо. В един момент той слиза и се появява Григор Вачков, който трябваше да ме баламоса, за да открадне камиона. Питай го, казва Неделчо Чернев на Гришата – как се казва и откъде е, нещо което го нямаше в сценария. И аз какво – казах името на баща си – „Аз съм Бано Василев, от Карлово…“. После дълго време в родния ми град питали баща ми „Абе чичо Бано, ти участвал ли си в Съпротивата?“. И не вярвали, когато той ги уверявал, че не е.

Васил Банов се е снимал в над 75 роли в киното – освен в български продукции е участвал и в американски, италиански, канадски и френски филми. Но казва, че най-много обича да работи с български кинорежисьори и изпитва най-голямо удовлетворение от българското кино.

Тази вечер, на 3 юни, от 19 часа в Зала „Опера“ ще бъде прожектиран филмът „Посоки“ на Стефан Командарев с най-новата роля на Васил Банов.
IMG_2320IMG_2234
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн