Наградиха победителите в Международния конкурс за съвременно лютиерство

tcsSTZAGORA.NET
*
A.N.L.A.I. с признание за добрата съвместна работа с Община Казанлък
*
IB__365010 (2)На тържествена церемония в Музей на розата в Казанлък бяха наградени победителите в провеждащия се за първи път в България Международен конкурс за съвременно лютиерство за цигулка, виола, виолончело и китара. В конкурса участваха над 120 струнни музикални инструмента, изпратени от различни краища на света.

“Изключително сме горди, че Казанлък и италианския град Кремона съхраниха 40-годишното си приятелството и го увенчаха с този конкурс. Провеждането му е изключителна чест за нас и ние в Казанлък може да се гордеем с майсторите ни. Респект от висотата и експертността!”, заяви кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, която връчи специален плакет на Роберто Вилла – секретар на Националната асоциация на лютиерите в Италия (A.N.L.A.I.), и му благодари за признанието Общината да бъде домакин на престижния конкурс. “Пожелавам ви да се насладите на изкуството и да знаете, че Казанлък е град на розите, но, когато до тях застанат и виолите, се получава съвършенство”, допълни кметът Стоянова.

От своя страна Роберто Вилла подчерта, че Кремона и Казанлък имат много силна връзка. “Използвам възможността да благодаря на всички институции, че позволиха да се проведе този конкурс в красивия ви град, който свързва все повече лютиерското изкуство, музиката и цветята”, заяви Роберто Вилла. Той връчи на казанлъшкия кмет плакет за добрата съвместна работа между A.N.L.A.I. и Община Казанлък.

Специалната награда за лютиерство на Община Казанлък отиде при Джованети Матео от Италия. Наградата на фабрика за струнни музикални инструменти „Кремона – България” получи Румен Тодоров от България. Казанлъшкият лютиер и почетен гражданин Едрьо Едрев присъди своята специална награда – плакет – виола, на Никола Николов от България. Плакет – цигулка даде на Хироши Михара от Япония. Съюзът на лютиерите пък отличи най-младия участник в конкурса Ивайло Чобанов.

20 (7)След петдневна работа международното жури в състав: Флориан Леонхар – председател (Англия), Зенг Куан (Китай), Икуко Сузуки (Япония), Карло Веторри (Италия), Грег Алф (САЩ), Джорджио Сколари (Италия), Едрьо Едрев (България), Галин Пенев (България) и Стефан Христов (България), определи победителите в конкурса за съвременно лютиерство в различните категории:

Категория „ЦИГУЛКА – ПРОФЕСИОНАЛИСТИ”:

1.AMARA – Ю Хюдонг – Китай
1.LIBERTAS – Чен Хианг Уей – Китай
2.XAVIER – Ю Хюдонг – Китай
2.VENTURA – Стойко Чобанов – България
3.NUBES – Лиу Заоджун – Китай

Категория „ЦИГУЛКА – НЕПРОФЕСИОНАЛИСТИ”:

3.VIOTTI – Хонг Джин Уук – Корея
3.DAMASCENA – Иван Бизов – България
3.LILA – Николети Танкреди – Италия

Категория „ЦИГУЛКА – СЪСТАРЕНА”:

1.XIAOPING – Чанг жонгкию – Китай
2.LIAONING – Као Хюкуанг – Китай
3.JINAN – Зенг Бенджун – Китай

Категория „ВИОЛА – ПРОФЕСИОНАЛИСТИ”:

1.MOON – Гу Чу – Китай
3.DABAO – Чанг Хонг – Китай

Категория “ВИОЛА – НЕПРОФЕСИОНАЛИСТИ”:

Ивайло Чобанов

Категория „ВИОЛА – СЪСТАРЕНА”:

1.LE CHAPEAU – Владимир Иванов – България
2.JOHANN – Христо Тодоров – България
3.VANM – Мануел ди Ланда – Италия

Категория „ВИОЛОНЧЕЛО – ПРОФЕСИОНАЛИСТИ”:

1.LUNAM S – Зан Дейънг- Китай
2.SEVERNO – Димо Тенев – България
3.ATHENA II – Йан Джим Лонг – Китай

Категория „ВИОЛОНЧЕЛО – СЪСТАРЕНО”:

1.VERITA – Христо Тодоров – България
2.VEHADI – Иван Станков – България
3.APOLLO – Пламен Петров – България

Категория „КИТАРА” – не се присъди
#tcsnov

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2019 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн