Международното жури: „Златната липа“ предлага изключително силна филмова селекция

STZAGORA.NET
*
Preskonf.otkrivane Zlatnata lipa_2018-11-WEB.jpgPreskonf.otkrivane Zlatnata lipa_2018-8-WEB.jpgШестото издание на кинофестивала „Златната липа“ стартира днес, 2 юни, с изключително силна селекция от нови европейски филми. Международното жури, което ще оценява филмите от конкурсната програма, днес беше представено на първата официална пресконференция преди церемонията по откриване на фестивала в 17,30 часа. На пресконференцията присъстваха и именитите актьори на България и носители на „Златна липа“ за цялостен принос в киното Гинка Станчева и Васил Михайлов, както и голямата актриса Емилия Радева, които почетоха с минута мълчание паметта на героите, загинали за свободата на България.

„Златната липа“ вече има изграден авторитет не само в България, но и в Европа, каза в словото си водещият на пресконференцията Людмила Дякова, главен редактор на списание „Кино“. За шестте години от създаването му нивото е вдигнато толкова много, че една цяла европейска кинематография, като тази на Дания, вече участва с цели 12 филма, подчерта тя.

Фестивалът „Златната липа“ е истинско доказателство за децентрализацията на културата в България, защото фестивалът се утвърди като уникално събитие, което привлича почитатели не само от Стара Загора и региона. Много посетители на прожекциите идват от Пловдив, София и други градове от региона, като си вземат отпуски по време на фестивалната седмица, за да могат да проследят прожекциите, каза създателят и художествен директор на „Златната липа“, кинорежисьорът Магдалена Ралчева . Радостно е, че за тези 6 години ние „отгледахме“ своя публика, която търси и очаква с нетърпение всяко следващо издание на „Златната липа“, допълни тя. Програмата тази година включва рекордните 50 заглавия – силни и сериозни филми. Изразен акцент сред тях има документалното кино с 14 ленти. „В началото документалното кино не беше приоритет за „Златната липа“, тъй като аз като филмов режисьор, имам по-голяма слабост към игралното кино. Но самата публика прояви истински интерес към документалните филми и ние се почувствахме задължени да им отредим достойно място в програмата на фестивала, посочи тя.

Надявам се, че партньорството на Националния филмов център с фестивал „Златната липа“ и занапред ще се развива, каза неговият директор Жана Караиванова. В „Златната липа“ има особено очарование заради силната селекция и не на последно място заради безплатното гледане на кино – нещо, което не се случва често на фестивали, допълни тя.

Италианският и холивудски актьор и продуцент Пиеро Никозия, който е един от членовете на фестивала, отправи специални поздравления към Магдалена Ралчева, за това, че е успяла създаде нещо толкова стойностно като кинофестивала „Златната липа“. Той посочи, че работи в новия си филмов проект с млада и талантлива българка и е удивен от сходството в начина на мислене между сицилианците (какъвто е той) и българите. В журито влизат още режисьорът и преподавател по сценаристика Гарет Джоунс от Великобритания, известната руска кино- и телевизионна актриса Анна Шерлинг и македонският режисьор и писател Горан Тренчовски. Председател на журито е българският режисьор Юрий Дачев, който припомни, че е присъствал още на първото издание на фестивала. „Тогава си мечтаехме фестивалът да има още и още издания и ето че това вече е факт. „Сигурен съм, че ще ни бъде трудно като жури да оценим качествата на филмите от конкурсната програма и това е много радостно, защото ни предстои една седмица изпълнена с много емоции и качествено европейско кино“, допълни той.

След официалната церемония тази вечер фестивалът официално ще бъде открит с унгарския игрален филм „Кинчем, моето съкровище“. Това е една приказна съвременна лента, която съм сигурна че ще се хареса на широката аудитория зрители, посочи Магдалена Ралчева и покани всички на кино. Входът – е напълно свободен!!!
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн