За шеста поредна година в Стара Загора започна филмовият фестивал „Златната липа“

STZAGORA.NET
*
IMG_2095С тържествен водосвет за здраве, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, започна шестото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“. Станалото традиция събитие се провежда до 6 юни, като богатата програма е събрала филми от 23 държави.

„Радвам се, че отново сме тук в залата на Операта и предстои да се случи за шеста поредна година едно от истински значимите събития – „Златната липа“. Старозагорската публика, всички гости, актьори и режисьори имат възможност да общуват, да бъдат заедно, което е привилегия и удоволствие. Стара Загора е град, дал много на българския театър и кино. Не е случайно, че тук е носителят на наградата „Аскеер“ Васил Михайлов, който е и почетен гражданин на града ни. Радвам се, че сред нас тази вечер е и омбудсманът на България Мая Манолова, което ни показва отношението към Стара Загора. Споделени удоволствия пожелавам на жури, на публика, на артисти“, каза пред препълнената зала зам.-кметът на общината Иванка Сотирова. Тя поднесе цветя от името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров в знак на признателност за добрата взаимна работа на режисьора, създател и художествен директор на Международния филмов фестивал „Златната липа“ – Магдалена Ралчева.

През петте дни на фестивала с аромат на липи публиката ще има възможност да се наслади на най-новите европейски кинозаглавия. В програмата са включени 50 ленти. Официалното начало бе уважено от някои от най-любимите български киноартисти – Гинка Станчева, Васил Михайлов, Мария Статулова, а редом до тях застана и тазгодишният носител на специалното отличие „Златната липа“ – Васил Банов. По червения килим преминаха още Теодора Духовникова, Койна Русева, Стефан Денолюбов, Жана Караиванова, Велислав Панов и много други. Традицията да уважат кинофестивала на Стара Загора спазиха още любимката на поколения българи Мартина Вачкова, синеокият чаровник Любен Чаталов и колоритният Владо Пенев. На церемонията присъстваха още представители на местни и държавни институции – областният управител на Стара Загора Гергана Микова и народният представител Маноил Манев.

„За мен е изключително удоволствие за шеста година да застана пред публиката в Стара Загора и да открием заедно фестивала, който, надявам се, вече е станал любим“ – обърна се към гостите и публиката Магдалена Ралчева. – Днес е и много значим ден за всеки един българин, защото на 2 юни прекланяме глава пред делото на великия Христо Ботев, неговата чета, както и всички знайни и незнайни герои, дали живота си за България. Нека ценим свободата, която те са отвоювали за нас, нека правим със своите дела света ни по-добър“ – каза още Ралчева. Тя изказа благодарност към Община Стара Загора за жеста, който прави – входът за всички филми да е свободен, за да може всеки любител на киното да има възможност да се докосне до магията му.

Гостите в залата се насладиха на гласа на Антоанета Добрева – Нети, която изпълни част от операта „Бохеми“ заедно с оркестъра на Старозагорската опера. Талантливите деца от ансамбъл „Загорче“, Военният биг бенд на Стара Загора под диригентската палка на капитан Цветомир Василев, култовият мажоретен състав и други музикални изпълнения допринесоха също за тържествената атмосфера. Водещ на събитието бе младият актьор Владимир Зомбори, познат от филмите „Воевода“ и „Миграцията на паламуда“.

Цялата програма е качена на сайта на фестивала www.thegoldenlinden.com заедно с информация за създателите на филмите, снимки, трейлъри и анотации за историите, които разказват.
IMG_2144IMG_2205
IMG_2120IMG_2084

* * *
Откриха кинофестивала „Златната липа“ 2018 в Стара Загора с препълнена зала и зашеметяващи аплодисменти

Шестото издание на кинофестивала за ново европейско кино „Златната липа“ официално беше открито с емоционална церемония снощи в залата на Оперния театър на Стара Загора. Стотици старозагорци и гости на града, специално пътували за фестивала, аплодираха преминаването по червения килим на любимите кинозвезди на България – носителите на „Златна липа“ за цялостен принос в киното Васил Михайлов, Гинка Станчева и Мария Статулова, както и Емилия Радева, Теодора Духовникова, Койна Русева, Владо Пенев, Любен Чаталов, Мартина Вачкова и много други.

Тук бяха директорът на Националния филмов център Жана Караиванова, главният редактор на списание „Кино“ Людмила Дякова, режисьорът Станимир Трифонов. По червения килим дефилира и международното жури на фестивала, водено от българския режисьор и сценарист Юрий Дачев с членове – холивудската и италианска звезда Пиеро Назария, английският кинорежисьор и сценарист Гарет Джоунс, руската кинозвезда Анна Шерлинг и македонският режисьор и писател Горан Тренчовски. В присъствието на областния управител Гергана Микова и зам. кметът Ваня Сотирова Н.В.Пр. Старозагорският Митрополит Киприан отслужи тържествен водосвет за здравето на създателите и почитателите на „Златната липа“. А над целия този фестивален разкош разцъфтелите старозагорски липи пръскаха неповторимия си аромат.

В залата на Старозагорската опера военният биг бенд и ефектен мажоретен състав дадоха старт на фестивала с няколко динамични джазови изпълнения. Церемонията поведе младият актьор Владимир Зомбори. Препълнената зала аплодира създателката на „Златната липа“ и художествен директор на фестивала, кинорежисьора Магдалена Ралчева, която благодари за подкрепата на староцагорци и на община Стара Загора в лицето на кмета Живко Тодоров. С поздравителен адрес своята подкрепа и уважение към фестивала изрази министърът на културата Боил Банов. Гости на фестивала бяха националния омбудсман Мая Манолова и съпруга и Ангел Найденов. С емоционално слово Мая Манолова пожела успех и дълъг живот на филмовия фестивал на Стара Загора.

Виртуозните танци, песни и музика на емблематичния детски фолклорен ансамбъл „Загорче“ вдигнаха публиката на крака. Истински сюрприз за феновете на фестивала поднесе актрисата Антоанета Добрева – Нети, която се появи в зашеметяващ червен тоалет и на фона на прожектирани черно-бели и цветни кадри с оркестъра на Старозагорската опера направи впечатляващо изпълнение на арията на Мюзета от операта „Бохеми“ на Джакомо Пучини.

Специалната награда за цялостен принос в киното – статуетка „Златна липа“, беше връчена на големия български актьор Васил Банов. Кратък филм припомни емблематични негови роли в тв поредицата „Капитан Петко Войвода“, филмите „Подгряване на вчерашния обед“, „Посоки“, „Корави старчета“, „Летовници“, „Софийска история“, „Съдията“ и много други. Васил Банов има близо 100 роли в киното, като в последните години направи запомнящи се образи в телевизионните сериали „Седем часа разлика“, „Откраднат живот“ и „Столичани в повече“. Наградата му беше връчена лично от Магдалена Ралчева. Днес в 12 часа Васил Банов по традиция ще посади свое дръвче в Алеята на липите, където вече цъфтят липите на Мария Статулова, Джанкарло Джанини, Татяна Лолова, Васил Михайлов и Гинка Станчева.

Филмовата програма на „Златната липа“ 2018 беше открита с прожекция на унгарския игрален филм „Кинчем, моя любов“, който разказва драматичната истинска история на легендарен състезателен кон, станал известен по света с прозвището „унгарското чудо“.

Днес, 3 юни, програмата на фестивала се завърта на пълни обороти. В 17 часа в Зала „Опера“ ще бъде началото на българското предложение в конкурската програмата на фестивала „Вездесъщият“ на режисьора Илиян Джевелеков. Очаква се лично той да представи лентата преди прожекцията.
DSC04327fDSC04630f
DSC05049f
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн