Над 120 музикални инструмента участват в Международния конкурс по лютиерство в Казанлък

STZAGORA.NET
*
15-годишен младеж от Казанлък получи възможността да посвири на 3-вековна цигулка на Гуарниери
*
IMG_7094IMG_7097Над 120 струнни музикални инструмента участват в провеждащия се за първи път в България и в частност в Казанлък Международен конкурс за съвременно лютиерство за цигулка, виола, виолончело и китара. Те са изпратени от майстори–лютиери от различни краища на света.

Специално за конкурса и по повод 100-годишнината от лютиерството в Казанлък, в Града на розите пристигна уникална 3-вековна цигулка, изваяна от ръцете на прочутия италианец Джузепе Гуарниери, живял през XVII век. Днес звукът от ценния експонат огласи една от залите в Музея на розата. Голямата привилегия и чест имаше 15-годишният Александър Тянов, който учи цигулка при преподавателя Георги Стойчев. Възможноста да свири на 300-годишната цигулка „Дубъл” от Йохан Себастиан Бах деветотокласникът определи като късмет.

Ценният експонат ще може да бъде видян само на 2-ри и 3-ти юни в Музея на розата – Казанлък. Останалите инструменти, които участват в конкурса по лютиерство, ще останат изложени до 22 юни, като на 2 юни от 18.00 часа на тържествена церемония ще бъдат обявените победителите. Техните изделия ще се оценяват от специално жури, което има и уникалното право да сертифицира инструменти на името на големия Антонио Страдивари.

Съставът на журито е следният:

ФЛОРИАН ЛЕОНХАРД – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЖУРИТО (АНГЛИЯ)

Един от най-добрите експерти на струнни музикални инструменти в света. Завършил е института по лютиерство в Митенвалд – Германия. Членува в световни асоциации и в момента е най-известния реставратор. Ателието му е в Лондон. Той е лицензиран бизнес оценител, както и консултант на световноизвестни солисти. Написал е много научни трудове, свързани с лютиерството. Организирал е конференции в много държави по света. Многократно е бил жури на международни конкурси.

КАРЛО ВЕТТОРИ е от Флоренция, ИТАЛИЯ. Той е син и ученик на Дарио Веттори. Усъвършенства се под ръководството на Джузепе Орнати. Печели награди на национални и международни конкурси. Той е един от най-известните лютиери в Италия, който има голяма колекция на музикални инструменти. Издава списания “Артелютария”, написал е много книги свързано с лютиерството. Има открит музей на своите инструменти в град Ливорно.

ГУАЛТИЕРО НИКОЛИНИ живее и работи в Кремона, ИТАЛИЯ. След дипломирането си в град Павия започва да се интересува от лютиерство. Преподава италиански език в международната школа “Антонио Страдивари” в Кремона, на която е заместник-директор. Организира и представя лютиерското изкуство в международен аспект, също така издава книги и каталози на различни езици. 12 години е бил председател на Асоциация на лютиерите в Италия (ALI), заместник-председател на Асоциация по изработка на акустични инструменти и повече от 10 години е председател на Националната асоциация на италианските Лютиери (ANLAI). Организатор е на мостри, концерти, конференции, свързани с лютиерството и, не на последно място, Национални и Международни конкурси, както и този в Казанлък.

ИКУКО СУЗУКИ (ЯПОНИЯ) е единствената жена в журито. Завършва школата по лютиерство в Кремона, Италия. Усъвършенства се в ателието на братята Сколари. След завръщането си в Япония открива школа по лютиерство в Осака, където преподава кремонския стил на изработка. В това начинание много й помагат световноизвестните майстори Сколари и Мораси. Жури е на много международни конкурси. Член е на проект за музикални инструменти в японския град Нара.

ДЖОРДЖИО СКОЛАРИ работи и живее в Кремона, ИТАЛИЯ. Завършва международната школа по лютиерство под ръководството на световноизвестните майстори Згаработто и Морасси. Последните двама са дали тласък на съвременното лютиерство в Италия. Има ателие, където работи с брат си, който също е лютиер. Преподавател е в школата на Страдивари и по-късно заема длъжността заместник-директор. „Благодарение на добрата подготовка, която е дал на мен и моите колеги, сме постигнали високи професионални резултати”, споделя Едрьо Едрев – първият българин, завършил Международен институт по лютиерство „Антонио Страдивари“ в Кремона. Извън преките си задължения Сколари участва в много инициативи, свързани с лютиерството. В момента е председател на Консорциум “Антонио Страдивари” – Кремона.

ГРЕГ АЛФ (САЩ) завършва школата на Страдивари в Кремона. След дипломирането се прибира в САЩ, където има ателие. Изключително прецизната работа му носи успехи на международни и национални конкурси. Неговите инструменти са водещи в симфонични оркестри. Бил е гостуващ преподавател в много учебни заведения по музика. Изключително отворен е да сподели своя опит както с колеги, така и с музиканти.

ДЗЕНГ КУАН (КИТАЙ) завършва музикалната академия в Пекин и след това учи в школата на Антонио Страдивари – Кремона, която завършва през 1988 г. Завръщайки се в Китай, заема длъжността Директор на пекинската консерватория, както и председател на лютиерите в Китай. Бил е министър на културата. Той е постоянен член на комитета на Националния народен конгрес. Бил е участник и жури в много национални и международни конкурси.

РОБЕРТО ВИЛЛА (ИТАЛИЯ) от няколко години е член и секретар на Националната асоциация на италианските лютиери. Неговата задача е да организира мостри, концерти, конференции, както и документални филми, които се излъчват по национални италиански програми. Успешно организира представяне на лютиерството в Кастелло Сфорцеско – Милано, в Шереметевския музей на музиката – Санкт Петербург и в Музикалната академия в италианската област Ломбардия.

ЕДРЬО ЕДРЕВ - Казанлък (БЪЛГАРИЯ). Той е първият български лютиер, завършил Международния институт по лютиерство „Антонио Страдивари“ в Кремона – Италия (1981-1985 г.). Носител е на много награди от международни конкурси. Дипломира се под ръководството на световноизвестните лютиери Бисолоти, Амигети, Сколари. 1991-1993 г. завършва школа за професионално изработване на лъкове в Кремона. Първият преподавател е в паралелка по лютиерство към Художествената гимназия в Казанлък. Председател е на Регионалното сдружение на майсторите лютиери 1998-2014 г. Лицензиран оценител на инструменти към Агенцията за приватизация, постоянен експерт към Министерството на културата, притежава сертификат на Асоциацията на бизнес оценителите от 1998 г. Награди и отличия: Международен конкурс Италия – Бавено: 1995 г. – 4-то място виола (специална награда); 1999 г. – 3-то място виола (бронзов медал); 2001 г. – 3-то място виола при неприсъдено първо място и бронзов медал. 1989 г. – 3-то място виола в Чехия и награда за звучност от Токийската консерватория, Япония. 1993 г. – 4-то място виола в Унгария и специална награда на Стефано Кония. Творческата си кариера продължава като участник в журитата на международни конкурси: 2011 г. в Пизоне, Италия; 2013 г. в Кремона и в Милано; 2015 г. в Пизоне, Италия; 2017 г. – Сесто Фиорентино Флоренция, Италия; 2018 г. Кремона Италия – Казанлък. През 2017 г. е избран за Почетен гражданин на град Казанлък.

ГАЛИН ПЕНЕВ - Казанлък (БЪЛГАРИЯ). Професионалната си кариера започва през 1997 г. Изработва и реставрира барокови, класически, фламенко и металнострунни китари. Участва в международно конкурси, сред които е и Международният конкурс за класическа китара в Бавено (Италия), като там се класира на 7-мо място от над 30 участници от цял свят. Първата си китара изработва в далечната 1989 г. и днес вече е сбъднал мечтата си – работи в собствено ателие в Казанлък. Консултант е на казанлъшкото предприятие „Кремона – България” ЕООД за изработване на китари. Участвал е в множество лютиерски изложби. От създаването до 2009 г. е секретар на Сдружението на майсторите лютиери. На инструментите на Галин Пенев днес свирят десетки концертиращи китаристи, композитори и студенти от цял свят. Активно се занимава с репарация и реставрация на барокови, ренесансови и модерни инструменти.

СТЕФАН ХРИСТОВ - Казанлък (БЪЛГАРИЯ). Роден е на 22.11.1967 г. в Казанлък. Висшето си образование завършва през 1996 г. в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, специалност Класическа китара. По време на следването си посещава майсторски клас по Камерна музика при проф. Бернард Хеб. От 1990 г. е преподавател по класическа китара в родния си град. Неговите ученици са носители на призови места от национални и международни конкурси. Стефан Христов е член на журито на Международния конкурс за класическа китара в гр. Гоце Делчев. Със съпругата си Румелия Христова – виолончело, печелят Първа награда като дуо в раздел „Камерна музика” в същия конкурс през 1998 г. с председател на журито проф. Иван Спасов. Като дует концертират в страната и чужбина.
#


споделяне във facebook


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн