ОИЦ – Стара Загора представи възможности за финансиране чрез финансови инструменти

STZAGORA.NET
*
Pik1На проведената информационна среща на 17 май в Стара Загора с представителите на Фонд мениджър на финансови инструменти в България и финансовите посредници на тема „Възможности за финансиране чрез Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ се представиха различните видове финансови инструменти по оперативните програми „Иновации и конкурентоспособност“ и „Развитие на човешките ресурси“. В срещата взеха участие над 25 представители на бизнеса и активни млади хора от региона, търсещи възможности за реализиране на своите бизнес идеи.

Кремена Григорова, експерт „Финансови инструменти“ във „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД разясни какво представлява финансовия инструмент (ФИ) „Микрокредитиране със споделен риск“ по ОПРЧР. От този финансов инструмент могат да се възползват предприемачи от уязвими групи (хора с увреждания, лица под 29-годишна възраст включително, безработни за период над шест месеца), млади предприемачи, стартиращи предприятия и компании със социална насоченост. Общият бюджет на този инструмент е близо 50 млн. лева, финансирането от Фонда е с нулева лихва, а съфинансирането на посредника е на пазарна лихва, така се получава по-ниска от пазарната лихва, която е атрактивна за крайните получатели, отбеляза тя. Кредитирането се отпуска за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи, за оборотен капитал, обучение на персонала, финансиране на ДДС за инвестиции. Микрокредитът, който се отпуска, е в границите от 5 000 а до 48 895 лева, за срок от 10 години, с до 2 години гратисен период по главницата. Към момента ФМФИБ ЕАД е подписал споразумения с избраните финансови посредници „Микрофонд“ АД за 2 млн. лв. и „СИС Кредит“ АД за 1,4 млн. лв., към които всъщност вече крайните потребители кандидатстват за кредитиране на своите бизнес начинания. Предстои и стартиране на процедура за избор на финансови посредници за ФИ „Гаранции за микрокредитиране“ и нова процедура с обновени параметри за ФИ „Микрокредитиране със споделен риск“.

Румяна Павлова, експерт „Финансови инструменти“ във „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД представи дяловите инструменти по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ – на какъв етап е всеки от тях, с какъв размер, кой може да кандидатства. Общият им ресурс възлиза на малко над 300 милиона лева и покрива целия жизнен цикъл на едно предприятие – от най-ранната фаза на концепция до финансиране на съществуващи компании с висок потенциал за растеж.

На свой ред Георги Бресковски, изпълнителен директор на „Микрофонд“ АД, представи конкретните параметри на микрокредитирането, което предоставят те като финансов посредник. Кредитът, отпускан от „Микрофонд“ АД, е с фиксирана лихва от 2.9% (за хора от уязвими групи) или от 4.35%. Отпускат до 10 000 евро за инвестиция или оборотни средства за срок до 10 години, с възможност за гратисен период до 12 месеца, като имат изискване за поръчители или особен залог. Няма никакви такси, единствено нотариална заверка на договора. В презентацията си Георги Бресковски даде различни примери за вече отпуснати кредити и насочи аудиторията какви са факторите за успешен бизнес.

Димитър Ненков, регионален представител на „СИС Кредит” АД представи техните условия за микрокредитиране: отпускания кредит е от 5000 до 48 895 лева с фиксиран годишен лихвен процент от 3% до 7.2% в зависимост от това дали кандидатът е от уязвила група или не и в зависимост от степента на реализация на проекта – стартирал ли е вече или предстои, инвестирани ли са вече пари в него и др. Срокът на микрокредитите е до 60 месеца (за оборотни кредити) и до 120 месеца (за инвестиционни кредити), без такси за кандидатстване и управление на заема, без такси за пълно или частично предсрочно погасяване, с възможност за до 2 години гратисен период за плащане на главница.

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Европейски структурни и инвестиционни фондове, работещи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
#

vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн