Над 3 часа обсъждаха в Стара Загора новите законопроекти за движението по пътищата, водачите и превозните средства

STZAGORA.NET
*
IMG_0279IMG_0312Действащият към момента Закон за движение по пътищата да бъде разделен на три отделни нормативни акта, обсъждаха над 3 часа в Стара Загора народни представители, експерти и браншови представители. Инициативата за дискусията около проектите на Закона за движение по пътищата, Закона за водачите на моторни превозни средства и Закона за пътните превозни средства бе на народните преставители от ГЕРБ Борис Кърчев и Радостин Танев, които са членове на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения.

„Въпросите, които обсъждаме днес, засягат всеки един, който е част от транспортния бранш, но и всеки един шофьор. Идеята на публичното обсъждане бе да има обратна връзка между законотворците и обществото“, каза в началото на срещата Радостин Танев.

„Подобна среща бе проведена в София, сега сме в Стара Загора, ще се случат още няколко такива, за да бъдем максимално точни и конкретни при финализирането на проектите и гласуването им в Народното събрание“, подчерта Станислав Иванов, зам.-председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в парламента.

Идеята на разделянето на Закона за движение по пътищата стои на дневен ред от няколко години, стана ясно по време на срещата с експертите. „По този начин ще има яснота и няма да се налага да актуализираме и променяме. 21 пъти е бил допълван Законът за по-малко от 5 години“, заяви Дамян Войновски, зам.-директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Той представи проекта на нормативен акт, който обхваща пътните превозни средства. „Тук ще са ясно регламентирани техническите параметри и изправност, регистрацията и техническото обслужване и други. Целта му е на едно място да се откриват всички изисквания към превозните средства. Не, ние не искаме да затваряме сервизи и пунктове за прегледи, както се спекулира, а желаем да бъдат регламентирани ремонтът и техническото обслужване на МПС-тата, с цел тези услуги да имат гаранция, да бъдат прозрачни, както и да са безопасни“, обясни още той.

В проекта на Закона са засегнати още продажбата на авточасти втора употреба, както и изискванията към пунктовете за технически прегледи. Заложен е още и регистър на превозните средства, в който ще се събира цялостна информация за МПС-то от влизането му в страната до неговото физическо унищожаване. От данните, които бяха изнесени от експертите, стана ясно, че по българските пътища основно се движат автомобили, които са над 15 години (68%), над 20-годишните возила са 35%, а новите, до 5 години, са едва 3,6%.

Обсъдени бяха проблемите на транспортния бранш, като основен за тях е липсата на нови работни кадри. От страна на превозвачите бяха направени различни предложения, които да допринесат за повишаване на интереса на младите шофьори към професията. Предложение бе дадено и да се установи, със срок правото да се шофира автомобил с десен волан на територията на страната, тъй като техническите му специфики не отговарят на приетите в страната стандарти, според част от присъстващите.

Законът за водачите ще обхване всички изисквания при обучението и издаването на свидетелства за правоуправление. „С това се цели да намалее поднормативната база, дава се възможност да се прецезира. Въвеждаме по-високи изисквания за контрол при практическия изпит и създаваме възможност за по-комплексен теоретичен. Освен листовките е възможно да се въведе и видео вариант, както е в други държави. Целта е да оценим възприятията на бъдещите водачи. Предвидено е засилване на психологическите изследвания, както и налагането на нови санкции и нови превантивни мерки“, обобщи Дамян Войновски.

„Благодаря на всички, които се включват с конкретни предложения. Приемаме още такива. Работната група има задачата да подобри цялостната пътна безопасност и обстановка чрез ясни и прецизни правила кой за какво и как отговаря“, допълни по темата и комисар Бойко Рановски, началник на отдел „Пътна полиция“ при ГД „Национална полиция“. Темата за безопасността на пътя засегна и инспектор Тихомир Тодоров, от отдел „Пътна полиция“, при ГД „Национална полиция“.

Промените, влизащи в пакет „Мобилност“ 1 и 2, които предстои да се гласуват на 24 май в европейската комисия по транспорт, обсъди с присъстващите в залата евродепутатът Андрей Новаков. „Осем са директивите, които обхваща пакетът. В този вид е неприемливо приемането му“, категоричен бе Новаков. „В последната една година нещата не са розови, до този момент в Европейския парламент не сме се разделяли по този начин на национален принцип. Няма политика, а география. На наша страна е обективната логика, защото дефинициите, които са заложени в документите, са неясни. Контролът и терминологията също не са конкретизирани“, подчерта евродепутатът. Той даде приемер с компании, които са инвестирали милиони в подобрения и създаване на условия за шофьорите си за нощуване в камионите, които според текстовете сега ще трябва да спят в хотел. „Това условие може да бъде приемливо, само ако с европейски пари бъдат създадени паркинги, на които ще можеш спокойно да оставиш превозното средство“, допълни Новаков, като подчерта, че е категоричен за отпадане на условието всеки да носи трудов договор на над 20 езика в себе си.

Превозвачите, които бяха част от дискусията, бяха категорични, че при приемане на новите условия от Европарламента, това би било пагубно за голяма част от тях. Те дадоха пример с едно от условията за преминаване на граница и вършене на работа за 72 часа за непосилно, ако това се случва в големи по площ страни. „Това е директивата, която създава най-големи проблеми“, подчерта Андрей Новаков. „Какъв ще е контролът, как ще се засича кой кога влиза, също не е уточнено, въпреки че не искам да ви давам напразни надежди, че тези неща ще бъдат регламентирани и ще бъдат реално съобразени с превозвачите. Необходим е много по-обширен диалог и със синдикалните организации на транспортния бранш“, каза още Новаков.

В дискусията участие взеха представители на Българско обединение на шофьорите, на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, на Асоциацията на прозводителите и вносителите на автомобилни гуми и други браншови организации. На срещата присъстваха още зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, депутатът Маноил Манев, ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Йордан Николов, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, общински съветници и други.
IMG_0283IMG_0294
IMG_0284IMG_0277
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн