Последният филм на Анджей Вайда влиза в програмата на “Златната липа” 2018

STZAGORA.NET
*

Ostatachni obrazi_Andjey VaydaПубликата на фестивала за ново европейско кино „Златната липа“ (2–6 юни) ще има възможността да види в Стара Загора последното произведение на големия полски режисьор Анджей Вайда „Остатъчни образи“ (2016, на първата снимка). Филмът е част от извънконкурсната програма на фестивала и ще бъде прожектиран на 3 юни от 21 часа в зала Опера, с повторение на 6 юни от 19 часа в зала Библиотека.

Анджей Вайда разказва историята на полския художник Владислав Стшемински. Действието се развива в епохата на сталинизма в Полша, когато Владислав Стшемински, авангарден художник, се опълчва срещу доктрината на соцреализма. Игралният филм ни среща с неговите ученици, представя теориите на художника за изобразителното изкуство. В лентата е отделено значително място на изкуството и неговата роля в обществения живот.

Общо 23 игрални филма включва извънконкурсната програма на шестото издание на „Златната липа“ 2018. Сред най-любопитните заглавия е филмът на Карен Шахназаров „Анна Каренина. Съдбата на Вронски“ (Русия, 2017), с който известният руски режисьор прави свое продължение на класическия роман на Лев Толстой.

Синът на Анна Каренина, Сергей, е пораснал и трябва да разбере защо майка му е избрала тази трагична съдба. Граф Вронски е преследван от спомена за жената, за чиято смърт все още се самообвинява. През 1904 г. по време на Руско-японската война Сергей Каренин и Алексей Вронски се срещат в отдалечено село в Манджурия. Съдбата им дава шанс да потърсят отговорите на въпросите, които отдавна ги измъчват…

Друг филм от Русия е „Монахът и демонa“ на режисьора Николай Достал. Лентата разказва за свещеник, преследван от тъмни сили в малък мъжки манастир.

Филмът на Гарет Джоунс „Делириум“ (Великобритания, 2016) разказва за борбата на известен композитор да запази репутацията си, създавайки модерен Реквием. Произведението му обаче по-скоро ще разбуни духовете, а в колежа „цъка бомба“ под формата на загадъчен млад вилончелист, който знае повече за неговото минало, отколкото самия композитор…

5-WildНемският режисьор Николет Кребиц ще ни шокира с лентата си „Диво“ (на втората снимка), която разказва историята на млада жена, която решава да прекъсне „договора“ с цивилизацията и безстрашно започва живот без лицемерие или задължителни предпазни мерки.

Македония се представя с филма на Горан Тренчовски „Златната петорка“ (2016). Когато Маки и Ката обявят годежа си, приятелят им от детинство Джижи става ревнив. В историческия период на комунистическите ликвидации през 1951г. има неразкрити убийства на петима ученици, единият от които е Маки. Половин век по-късно техен приятел се връща в родната Струмица. Неговите тайни и познания водят до допълнително напрежение в брачния живот на Ката и Джиджи.

Испанското кино ще бъде представено с две заглавия – „Лунно затъмнение“ (2016) на Игнасио Вилар, заснет на екзотичния бряг на Коста да Морте – известен като Края на света, и „Сладък лимон“ (2017) на Давид Аймерич, който разказва за силата на любовта да ни променя към по-добро.

Сръбският режисьор Младен Ковачевич ще представи провокативния си филм „Стената на смъртта и т.н.“ (2016) за застаряваща циркова акробатка, чийто живот не би имал смисъл без каскадите, които продължава да прави.

Датските режисьори Андреас Далсгард и Обайдах Зитон ровят в корените на Сирийския конфликт с документалната си лента „Шоуто на войната“. През март 2011 г. Обайдах Зитон и нейният кръг от приятели се присъединяват към уличните протести срещу президента Башар ал-Асад, тъй като Арабската пролет достига Сирия. Знаейки, че тяхната страна ще бъде променена завинаги, тази група художници и активисти започват да заснемат живота си и събитията около тях…

Грузинската лента „Джара“ представя едногодишно пътешествие през дивата природа на Аджария. Филмът улавя променящите се граници между човешкото местообитание и дивата природа, изобразявайки всекидневния живот в сменящите се сезони.

Още филми от Франция, Косово, Унгария, Латвия, България и Гърция допълват кинопалитрата от извънконкурсната програма на „Златната липа“. Много от лентите ще имат само по една прожекция поради голямата наситеност на програмата. Можете да изберете предварително своите филми от сайта на фестивала www.thegoldenlinden.com.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн