Обсъждат включването на механизми за по-добро прилагане на зелените обществени поръчки в рамките на три събития като част от проекта GPP4Growth

STZAGORA.NET
*
get_tВ рамките на седмицата 14.05-18.05 2018 ще се проведат три събития, представящи механизми за по-доброто прилагане на зелените обществени поръчки от страна на институциите и бизнеса.

На 14.05.2018 (петък) от 14:15 в Тракийския университет – Стара Загора, ще бъдат представени механизми за прилагане на зелените обществени поръчки у нас. Ще бъдат разгледани добри механизми от други страни в Европа с вече реализирани вече такива практики, като ще се постави акцент на случаите на активно използване на зелени критерии в обществените поръчки от администрацията и полезният опит от осем други страни в Европа.

На от 16.05.2018г. (сряда) ще се проведат две последoвателни срещи в залата на бул. „Княз Александър Батенберг №28. От 10:00 ще започне международна среща за обмяна на опит за прилагане на зелени обществени поръчки и насърчаване на бизнеса да предлага „зелени решения” с експерти и местни заинтересовани страни от осем страни в Европа.

Темите в международната среща са насочени към зелените обществени поръчки, критериите свързани с тях и в частност екомаркировката на ЕС като критерий за използване в обществените поръчки от администрацията и полезният опит от другите страни от партньорския консорциум на проекта. Ще бъдат разгледани също добри практики и полезни примери от други проекти за зелени обществени поръчки от България и как съвременните технологии могат да се използват като инструмент за по-добро надграждане на екомаркировките на ЕС.

От 16:00 след международната работна среща ще започне дискусия с представители на български институции и експерти, с които ще бъдат обсъдени конкретни мерки и полезен опит от другите страни, който може да бъде трансфериран като добри практики у нас.

Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора (АРИР) е партньор по проект „GPP4Growth – Зелени обществени поръчки за регионален растеж чрез ефективно използване на ресурсите”, финансиран по програма “INTERREG EUROPE”. Водещ партньор е Университетът в Патра, Гърция. Проектът включва и девет партньори от девет страни-членки на ЕС (Гърция, Италия, Полша, Белгия, Испания, Латвия, България, Ирландия и Малта).

Основната цел на проекта GPP4Growth е да подобри капацитета на местните власти и институциите за внедряването на политики, които водят до ефективно използване на ресурсите и популяризират еко-иновациите и „зеления” растеж чрез ефективното прилагане на зелени обществени поръчки. Проектът цели да бъдат увеличени със 7% броят на компаниите в регионите от партньорския консорциум, които вземат под внимание екосъобразните фактори и правят разходи в тази насока при производството на стоки, извършването на доставки и предоставянето на услуги.

Идентифицираните заинтересовани страни по проекта са представители на местните и регионалните власти, бизнеса и организации, работещи за подобряване на опазването на природата чрез ефективно използване на ресурсите и екологични иновации.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн