Италианска детска лента закръгли филмите на „Златната липа“ на 50

STZAGORA.NET
*
2 When The Fish SangОще един филм беше добавен в програмата на кинофестивала за ново европейско кино „Златната липа“ 2018 (2–6 юни), и така окончателно броят им се закръгли на 50. Това е късометражният филм на Джузепе Скифани „Когато рибите пееха“ (2017 – на първата снимка), който попада в категорията „Детско кино“ заедно с още 9 филма, насочени към детската аудитория. Италианският режисьор и сценарист разказва историята на малкия Гаетано по много интересен начин, смесвайки реалност с анимация. Гаетано пътува до Сицилия, за да посети своя дядо, който го очарова с живота си на рибар и с историите си. Именно приказките, вкоренени в сицилианската традиция, са предадени във филма на фантастичния език на анимацията.

По традиция в категорията „Детско кино“ най-голям е броят на филмите от Дания – цели 6 ленти, посочи директорът на фестивала Магдалена Ралчева. Сред тях са анимациите „Плати и Пус“ (2017), „Намиране на дома“ (2016) и „Капки“ (2017). „Плати и Пус“ на режисьора Стефан Фелдмарк разказва за приятелството и приключенията на птицечовката Плати и палавата котка Пус, филмът на Кристиян Кунц „Намиране на дома“ представя историята на мече, осиновено от хора, което тръгва да търси родителите си, а „Капки“ на тандема Карстен Кярулф-Хуп и Сара Юнген представя една ефирна история за смелостта да си любопитен. От Дания идва и филмът на Мортен Боесдал Халворсен „Анти“ (2016), който със сигурност ще привлече вниманието на тийн-аудиторията. Лентата разказва за приятелството между две момчета, което е поставено на изпитание, когато пред едното се отваря шанс да осъществи таланта си на художник на графити. Историческият фентъзи трилър на Кеннет Кайнц „Дъщерята на срамителката“ (2015) разказва за момиче със свръхестествени способности да вижда в душите на хората и да ги кара да се срамуват. Заедно с майка си, от която е наследила паранормалните способности, Дина е въвлечена в интриги за спечелването на кралския трон. „Небивалиците на леля ми“ (2015)на Тоун Мигинд Ростбьол разказва история за морските приключения на 6-годишния Теодор и необикновената му леля Лола, която се оказва истински морски вълк и го въвлича в безброй интересни ситуации.

Германският детски филм на Андреас Дрезен „Тим Талер или Продаденият смях“ (2017) представя нова екранна версия по едноименния роман на немския писател Джеймс Крюс. Дяволът, преобразен на богат благородник, подлъгва малко момче да продаде смеха си срещу сигурна победа във всеки един лотарин залог. Тим Талер става богат, но скоро разбира, че животът без смях е истинско мъчение. Затова поема на дълъг път в търсене на продадения си смях.

Българското детско кино прави истински прецедент с участието във фестивала на филм, създаден от 10-годишен режисьор – малката Рая Гънчева от Прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“. Това е лентата „Бой със звяра“ (2017) – една приказна история за принцеса Пагане, принц Бран, вуйчото на Пагане – Черният джигит, бащата и майката на Бран – цар Лъв и царица Елена и Пазителите. Сюжетът е за принцове и принцеси, които изглеждат старинно, но говорят на езика на съвременните деца и ядат… вафли.
7-My aunties tall tales4-Fight with the beast
8-Platy and Pus5-Drops
1-Anti_2
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн