Стара Загора се включва в Нощта на литературата на 9 май

STZAGORA.NET
*
Нощ на литературатаЗа седми път България ще се включи в международното събитие Нощ на литературата. На 9-ти май от 18 до 22 часа европейска преводна литература ще се чете в дванадесет български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен. Главни организатори на събитието са посолства и културни институти на европейски страни (EUNIC България и други), Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“ и Фондация „Следваща страница“.

Новото тази година е, че за първи път се представя българската литература в превод. В новата поредица, която се реализира със съдействието на Къща за литература и превод, съвременни български автори ще звучат в превод на различни европейски езици.

Стара Загора за четвърти път се потапя в Нощта на литературата. На 9-ти май общественици, актьори, писатели, журналисти, психолози и други публични личности ще представят на всеки половин час, в рамките на 15 минути, един и същи откъс в различни градски пространства, наречени „читателски гнезда”. След прочита му посетителите на събитието получават печат в специална брошура пътеводител и се отправят към следващото читателско гнездо. Така слушателите имат възможност да се докоснат до литературите на различни страни в рамките само на една нощ. Независимо в каква последователност и кои гнезда ще посетят, събралите поне 7 различни печата могат да участват в томбола, която ще се проведе в 21.45 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Печелившите ще получат за награда една от четените книги в Нощта на литературата 2018 г.

Организатори са Община Стара Загора в партньорство с Библиотека „Родина“, Информационен център „Европа Директно – Стара Загора“, Книжарница „Приятели“, Книжарница „Хеликон“, „Книжарница в Куфар“, Къща- музей „Гео Милев“, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Сдружение „Етносвят България“, Сдружение „Пътуващите книги на Стара Загора“, „Сдружение за съвременно изкуство и култура – Различният поглед“.

Деветте „читателски гнезда“ са:
* Кафе „Нашето място“, бул. „Ген. Столетов“ № 107;
* Къщата на арх. Христо Димов, ул. „Сава Силов“ № 37;
* Къща музей „Гео Милев“, ул. „Гео Милев“ № 37;
* Колобри на бирата/Beer Kolobars, бул. „Митрополит Методий Кусев“ № 1;
* Книжарница „Приятели“, бул. „Цар Симеон Велики“ № 118;
* Кафе-ресторант „Бирхалето“, бул. „Митрополит Методий Кусев“ № 28;
* Книжарница „Хеликон“, бул. „Цар Симеон Велики“ № 100;
* Кафе „Августа“ (РИМ), бул. „Руски“ № 42 и
* Регионална библиотека „Захарий Княжески“, бул. „Руски“ № 44.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн