МВР поема охраната на паметника на Бузлуджа

STZAGORA.NET
*
Buzludzha_chinia_2_660Паметникът на връх Бузлуджа ще бъде охраняван денонощно, съобщи областният управител в Стара Загора Гергана Микова. Петима служители на МВР ще бъдат настанени в охранителна кабина, която се очаква да пристигне на върха в понеделник.

През годините досега бившият Дом-паметник от времето на социализма беше разграбен от вандали заради липсата на охрана. Открадната бе цялата медна ламарина от обшивката на кръглата зала, която бе оставена на произвола на стихиите, а голяма част от мозаечните пана в залата и коридора около нея бяха унищожени. Имаше години, в които вътре се влизаше през дупка в стената, въпреки запечатания централен вход. Паметникът привличаше търсачи на силни усещания от Казанлък, Стара Загора и цялата страна. Някои се изкачваха дори по полуразрушеното стълбище до върха на пилона.

Монументът бе класиран сред седемте най-застрашени културно-исторически обекта в Европа според оценката най-голямата европейска неправителствена организация за опазване на културното наследство „Европа Ностра“, председателствана от световноизвестния тенор Пласидо Доминго, в която членуват над 250 сдружения от 47 страни. Българският паметник влезе в класацията заедно с други значими обекти от Албания, Великобритания, Гърция, Румъния, Турция и Австрия. Част от мрежата на „Европа Ностра“ е и фондацията на младата арх. Дора Иванова, която отдавна работи за възстановяването на паметника “Бузлуджа”.

Класирането на монумента ни гарантира изпращане на експерти в България, които ще се срещнат с представители на държавни институции, отговорни за опазването на монумента, а после ще изготвят безвъзмездно спасителен план и ще представят варианти за финансиране на реставрацията на паметника“ – обясни арх. Иванова. „Европа Ностра“ няма да осигури пряко финансиране на евентуалните възстановителни дейности, но попадането на паметника Бузлуджа сред 7-те финалисти отваря повече възможности за спасяване на разрушения монумент.

Още по темата: Бузлуджа в бъдещето – уникално пресъздадена виртуална реалност

Buzludzha pogled ot chiniata k perkite 3Buzludzha zala 3

През тази дупка в основите на паметника години наред в него влизаха търсачи на силни усещания от цялата страна

През тази дупка в основите на паметника години наред в него влизаха търсачи на силни усещания от цялата страна

#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн