Държавна опера – Стара Загора гостува в Дом „Витгенщайн“ – Виена с премиера

STZAGORA.NET
*
29695269_852613738256545_1280022863728485413_nДържавна опера – Стара Загора за трети път ще гостува на Българския културен институт Дом „Витгенщайн“ в австрийската столица Виена. Изборът е “ПРОЦЕСЪТ МЕРИЛИН МОНРО” – камерна опера от съвременния австрийски композитор Роланд Баумгартнер. Премиерните спектакли на българо-австрийската продукция ще се състоят в залата на Дом „Витгенщайн“ на 27 и 28 април от 19.00 часа.

„Процесът „Мерилин Монро“ е последната творба на известния австрийски композитор Роланд Баумгартнер. За първи път камерното заглавие е представено  през 2014 година в Русе, България. Утвърденият творчески екип в лицето на композитора Роланд Баумгартнер, режисьора Огнян Драганов и диригента Андрия Павлич дават нов живот на произведението, родено в австрийската столица – този път спектакълът се осъществява със солистите, оркестъра и балета на Старозагорската опера и австрийски актьори. Създателите на спектакъла се стремят да покажат, че операта разказва не само истории от миналото или приказни сюжети. Напротив, оперното изкуство може разбираемо, увлекателно да представя и съвременния начин на живот.

Мястото за реализация на проекта не е избрано случайно. Сцената на Българския културен институт Дом „Витгенщайн“ ще продължава да бъде привлекателен център, където Старозагорската опера  гостува с дръзки и експериментални проекти. „Процесът Мерилин Монро“ обединява усилията на творци от различни страни. Роланд Баумгартнер е с впечатляваща биография: обучение във Виенската музикална академия, специализация при Ленард Бърнстейн, съвместна работа с Филаделфийска и Пражка филхармония, музика към няколко холивудски продукции, работа с поп легендата Енгелберт Хъмпърдинг…Диригентът Андрия Павлич е близък приятел на Баумгартнер от обучението си във Виенската музикална академия, а също така има престижни участия като във Фолкс опер и преподавателска дейност в консерваторията „Густав Малер“ – Виена. Съвременният оперен театър обединява различните видове изкуства и това сътрудничество продължава да се развива в международен план. В режисьорското си решение Огнян Драганов търси още по-активно и органично взаимодействие между български певци и австрийски артисти. Зрителите ще видят един атрактивен и модерен спектакъл извън общоприетата оперна традиция. Новият участник в представлението е самата публика, която има последната дума.

Сюжетът на „Процесът Мерилин Монро“ разглежда именуването на улица във Виена с името Мерилин Монро. Група граждани завеждат дело срещу решението на Кметството. Сценичното действие отразява процеса, в който се представят позициите и на двете спорещи страни. Ще оживеят познати и непознати моменти от живота на именитата актриса, Мерилин Монро, които със социалната си проекция в живота на САЩ през 50-те и 60-те години на миналия век, поражда противоречиви реакции. Финалът е  отворен. Крайното решение ЗА или ПРОТИВ е на публиката-жури.

Държавна опера – Стара Загора представя

27, 28 април 2018г.19.00ч. Дом “Витгенщайн“-Виена

Премиера

„ПРОЦЕСЪТ МЕРИЛИН МОНРО”

камерна опера от Роланд Баумгартнер

Либрето Джейрон Тино

Диригент Андрия Павлич /Австрия/

Режисьор  Огнян Драганов

Сценография Тодор Демеров

Адаптация костюми Теодора Джамбазова

Участват: Нели Нечева, Тереза Бракалова,   

Теодор Петков, Рихард Баумгартнер, Марина Бее

Камерен оркестър на Държавна опера-Стара Загора

Концертмайстор Румен Какамъков

Балет на Държавна опера Стара Загора

Радост Младенова-Арабаджиева, Анелия Димитрова, Юлияна Коева, Кармен Дерминташ
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн