В Стара Загора започват Дни на планинарското кино 2018

STZAGORA.NET
*
29597926_1924086761000110_4353995991970588539_nТази вечер в Стара Загора започват Дни на планинарското кино 2018. Откриването е тази вечер в 18.00 ч. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Когато през зимата в Банско опънат бялото платно за ежегодния си планинарски кинофестивал, вече всички знаят, че напролет прожекторът ще достигне и до Горнотракийската низина с Дните на планинарското кино в Стара Загора – за един по-овладян и мъдър преглед на най-интересните заглавия от Международната програма.

Така ще бъде и тази година.

В първия ден акцент ще бъде лентата на Бранислав Бранков “Project BIG ICE: Patagonia – първа фаза“, която печели Наградата за български филм от Банско Филм Фест 2017. Това е една завладяваща история за преживяванията на края на света, където оцеляването зависи изцяло от правилността на взиманите решения и предприеманите действия. През април 2017 г. българските изследователи Бранислав Бранков и Кирил Трифонов пътуват до Южна Патагония, за да проучат и да се подготвят за прекосяване по цялата дължина на Иело Континентал – най-трудното и технично ледено поле на планетата. По време на престоя си там екипът се сблъсква с тежки физически и психологически предизвикателства и сериозни неконтролируеми опасности.

Във втория ден от програмата леденият бисер в цялото кино съкровище се нарича “Навлизане в две вселени – епопея в Гренландия“ и идва от Германия, като на последния фест в Банско печели Наградата за цялостна реализация в екстремни условия. Трима носители на престижната награда “Приключенец на годината” на списанието “National Geographic” предприемат необикновена каякарска мисия в Гренландия. Със ски и кайтове те теглят своите каяци 1000 километра през ледената пустош, а после правят спускане по най-северната река, по която някой някога е гребал.

В последния ден на Планинарското кино 2018 гостите ще могат да се насладят на абсолютния победител от Банско Филм Фест 2017 – “Бунтарят – легендата Фред Беки” (САЩ, 2017, Дейв О’Лъски, 96 мин.). Както подсказва и името, филмът е посветен на един от най-влиятелните американски алпинисти за всички времена – Фред Беки – който изоставя общоприетите норми на поведение и материалния комфорт, за да избере чергарския живот на скитащ алпинист. Той прави многобройни свръхтрудни изкачвания, които много дълго са смятани за невъзможни. Бунтарят Беки си отиде от този свят сравнително наскоро – на 30 октомври 2017 г., на цели 94 г., но ето подходящ повод да си спомним или научим за неговата уникална личност

През трите фестивални дни ще има още и интересни презентации и представяния на книги. Елате да съберем Екстремната (Не)възможна Планина в тихата, спокойна и осмисляща нега на киносалона!

Програма:
Дата: 24-26.04.2018
Час: СЪОТВЕТНО В 3-ТЕ ДНИ – 18:00, 17:30 И 18:00
Място: Регионална библиотека “Захарий Княжевски“, зала на първи етаж

ВХОД СВОБОДЕН
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн