Бъдещето днес: полицията пристига за една минута

STZAGORA.NET
*
Urumqi_panoramaНа северните склонове на Тян-Шанския планински масив има един неголям по китайските мащаби град Урумчи (в Синдзян-уйгурския автономен регион. На снимката – централната част на града) – с 3,5-милионно население. Той е забележителен с това, че за местната полиция е в сила удивителен за нашите ширини норматив – за пристигането й на мястото на инцидента силите на реда имат точно една минута. Звъните на местния аналог на тел. 112, и след по-малко от 60 секунди на мястото на правонарушението се появява готов за действие полицейски патрул.

В Урумчи – град, неспокоен откъм терористични заплахи, китайските власти изпробват най-съвременните технологии за поддържане на реда. Заплатите на местните полицаи са два пъти по-големи от средните в региона. Редовно се провеждат учения, като по време на тренировките се следи нормативът от една минута да се спазва без никакво отклонение.

Градът е пълен с умни, разпознаващи лицата видеокамери. Местните жители, сред които има много противници на властта, се жалват, че не могат да се скрият от тежкия поглед на държавата.

Другаде по света също има улични камери, но полицията преглежда записите от тях обикновено след, а не преди нещо да се случи. Докато картината от китайските камери непрекъснато се наблюдава от роботи, анализиращи информацията в реално време.

По този начин, изглежда, за уличната престъпност настъпват тежки времена. Китай е в състояние да заделя огромни ресурси в експеримента по усилване на безопасността. Другите страни по света, в това число и западните, с голямо внимание следят китайския опит, с готовност също да го приложат.

Лесно е да се предвиди какво ще стане, когато работата на “умните камери” подсили изградената в градове като Стара Загора чрез местния “Горещ телефон” и социалните мрежи система за подаване на сигнали за нередности от самите граждани. За броени секунди ще могат да се идентифицират и санкционират извършителите на всякакви закононарушения. Това звучи като антиутопия – ще кажат някои. Но със сигурност повечето ще са доволни от елиминирането на престъпността по улиците.

(Източник: ria.ru; снимка: Уикипедия)
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн