Дадоха старт на Седмицата на гората в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
IMG_8777IMG_8825С организирано от Регионалната дирекция по горите и Държавното горско стопанство в Стара Загора залесяване днес бе даден старт на традиционната Седмица на гората. В проявата, посветена на професионалния празник на работещите в системата, участваха представители на Областната и общинската администрация, на Общинския съвет, на регионални структури и др.

В засаждането на 500 фиданки с атласки кедър на площ от 200 дка в парк Борова гора се включиха председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, зам.-кметът Йордан Николов, областният управител Гергана Микова, нейните заместници Петя Чакърова и Димитър Драчев и др.

Директорът на РДГ инж. Петър Заяков проведе инструктаж за начина на засаждане на младите фиданки. „Гора се създава трудно, затова сега отново залесяваме терена , на който преди две години бяха засадени 1 200 фиданки. От тях 15 % са оцелели, а по-голямата част са извадени. Продължаваме да работим в посока парк „Аязмото“, поясни той.

Инж. Заяков съобщи още, че в района са залесени 2 200 дка след пожарите преди 11 години. Регионалната дирекция на горите в Стара Загора и горските стопанства възстановяват унищожените площи, но се работи и по новите 600 дка обезлесени от пожари през последните години в района западно от парк „М. М. Кусев“.

Тазгодишната Седмица на гората е под мотото „Децата и гората на България-за бъдещето на зелена Европа“.

Сред проявите в Стара Загора е предвидено на 14 март т.г., от 10.00 ч. на „Гора 21-ви век“, която се намира до тенискортовете над Митрополията да бъде проведено залесително мероприятие за деца.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн