Започнаха да редят гранита в центъра на Стара Загора

STZAGORA.NET
*
P1380995P1390004Поставят първите масивни гранитни блокове по стълбите на подхода към Община Стара Загора, видя медията ни днес. Всеки от тях е с 15 см дебелина и тегло 142 килограма. За повдигането и полагането на тежките елементи стртоителите използват специализирана техника – механични щипци с гумирани накрайници, задвижвани от малък багер, които пазят камъка от нараняване.

С устойчиви на износване гранитни плочи ще бъде покрита цялата пешеходна зона. В периферията (сегашните тротоари) гранитните плочи ще бъдат с дебелина 6 см, а по централната част ще се полага гранит с дебелина 8 см. Плочите ще бъдат редени върху бетонни плочи с дебелина 20 см, част от които вече са готови.

Успоредно с поставянето на първия гранит на централния площад продължава работата по монтирането на отводнителната система.

Реконструкцията на площадното пространство и пешеходната зона се изпълнява по проект „Зелена и достъпна градска среда за жителите на Стара Загора – етап ІІ“, финансиран по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 г. Общата стойност на договора за двата обекта е близо 6,9 млн. лв без ДДС, от тях близо 1 млн. лв. са за площадното пространство, а около 5, 9 млн. лв. без ДДС за пешеходната зона.

Реконструкцията на площадното пространство около Община Стара Загора включва поставяне на настилка от гранит с голяма здравина и трайност, под формата на каменни плочи по целия площад, което трябва да обобщи и подчертае визията му. В западната част на площадното пространство ще бъде изградена ниска сцена със 7-8 стъпала към площада. Стъпалата ще бъдат оформени като места за сядане в близост до зеленината, за да бъде ползван площадът ежедневно като зона за почивка и срещи. Водни фонтани със звук и светлина, излизащи директно от земята, ще разхлаждат въздуха и ще представляват атракция, желана зона в горещи дни и предпочитано място за игри от децата. Предвиждат се масивни пейки, които могат да бъдат ползвани както за почивка, така и за удобно наблюдаване на сцената. Нови високи широколистни дървета ще рамкират площта от юг и ще осигурят сянка по южната периферия. Предвижда се преустройване на стълбите южно и източно от сградата на Общината, изграждане на нова междинна площадка с вкопани кашпи за дървета и коледна украса. За птицата Феникс е отредено специално място – на повдигнато ниво спрямо котата на площада, където пластиката ще представлява основен акцент на тъмния нощен фон и търсен ефект в светлинното решение на площада.

Пешеходната зона по бул. “Цар Симеон Велики“ също ще бъде изпълнена с настилка от гранит под формата на павета и каменни плочи по цялата улица. Предвижда се подобряване на пространствата около жилищните сгради и цялостно реорганизиране на търговските обекти. Ще бъде осигурен и достъп за хора в неравностойно положение и майки с колички.
P1380997P1380999
P1390002
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн