Цифрова седмица All Digital Week 2018 започва в Стара Загора

STZAGORA.NET
*

Роботчето Финч

Роботчето Финч

През 2018 г. паневропейската кампания Get Online Week, която се провежда от 2010 година насам, е с ново име – ALL DIGITAL WEEK. Това е ежегодна кампания за повишаване на цифровата грамотност и използването на цифровите технологии и се провежда от центрове за компетентност, библиотеки, училища и неправителствени организации в цяла Европа. Всяка година в рамките на Цифровата седмица над 100 хил. европейски граждани участват във вълнуващи събития за запознаване с цифровата трансформация и нейните последици.

Тази година Цифровата седмица се провежда от 19 до 25 март и е фокусирана върху:

* Изграждане на доверие в технологиите чрез развиване на критично мислене и медийна грамотност (включително осъзнаване и борба с фалшиви новините, речта на омразата и злоупотребата със социални медии);

* Разработване на подходи за учене през целия живот за подобряване на цифровите умения в непрекъснато променящата се и все по-цифрово ориентирана икономика.

В Стара Загора от 19 до 23 март ще се проведат срещи-обучения за работа с детското роботче Финч, помощник в първите най-елементарни стъпки в програмирането (на снимката) в обучителния център на Регионална библиотека „Захарий Княжески”, както и в читалища и училища на Шипка, Раднево и Павел баня.

Цифровата седмица има за цел да изпрати ясно послание към гражданите на Европа, че те трябва да предприемат активни стъпки, за да разберат и да се възползват от възможностите, които им носи цифровата трансформация. Кампанията цели да запознае гражданите с инструменти и подходи за повишаване на техните цифрови умения и да им помогне да бъдат по-адаптивни по отношение на техните работни умения.

Фондация „Глобални библиотеки – България“, като член на All Digital ще бъде национален координатор на Цифровата седмица. Като наши партньори в седмицата се включват 14 регионални библиотеки от: Габрово, Бургас, Разград, Стара Загора, Русе, Варна, Силистра, Добрич, Пазарджик, Смолян, Видин, Сливен и Враца, които организират различни по тип събития и дейности, покриващи по-конкретни въпроси като цифрова грамотност, медийна грамотност, онлайн сигурност и киберсигурност, дигитални умения за пазара на труда, програмиране за деца и др. В седмицата ще участват и специалисти от партньорски организации, които ще представят някои от темите в рамките на седмицата пред различни групи ползватели. Ще се състоят и демонстрации на модерна дигитална техника и обучения и консултации за работа с нея.

За повече информация следете сайтовете на участващите библиотеки и картата на европейската седмица, която съдържа предварителни данни за местата и темите на събитията.

Повече за инициативата може да прочетете на http://alldigitalweek.eu/
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн