Над 800 кукери раздрънкаха мощно хлопки из Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Колоритното множество от кукери, бабугери, арапи, васильовци и др. – общо над 800 участници от 23 групи от цялата страна, дефилират днес на Античната улица край Операта в Стара Загора в рамките на двадесетото юбилейно издание на Фестивала на маскарадните игри. Поради ремонта на централния градски площад фестивалът за пръв път се провежда на това място, но е очевидно, че с автентичността си то допринася много за въздействието на пърформанса. Участниците от областите Благоевград, Перник, София, Пазарджик, Пловдив, Шумен, Разград, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Хасково и Стара Загора представят типични за родните си места обичаи.

Началото на фестивала бе дадено с гръм на черешово топче.  Изявите на групите бяха оценявани от жури с председател е доц. Ангел Янков, директор на Етнографския музей в Пловдив, и членове акад. Крум Георгиев, доц. Евгения Иванова, Юлия Славова и Кирил Кирчев.

Организатори на Фестивала са Община Стара Загора, Регионалният исторически музей, Центърът за подкрепа на личностното развитие, Обществото за фолклор и Народно читалище „Николай Лилиев 2005“.

Най-малките участници са от три детски градини от Стара Загора – „Българче“, „Светлина“ и „Загоре“, както и детско-юношески състав от Хисар.

„С това начало на най-малките е и нашето послание – Да пребъде доброто. По стара традиция да се помолим за здраве и берекет и да се насладим на невероятните маски и игри”, каза при откриването Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Групата от село Отец Паисиево грабна публиката с най-големите маски, колегите им от Калипетрово пък впечатлиха с цветове и багри. За пръв път на Фестивала се представи групата от село Бозвелийско, която представи зимни игри от Приморско, завършващи с голямо кръшно хоро. Маскарадната група „Рогач” от село Оборище пък докара черешово топче, за да събуди земята за берекет, а участниците от Калофер играха под звуците на собствения си гайдарски оркестър.

За комплексно представяне бяха отличени групите от с. Оборище, от Ивайловград, с. Зимница, с. Бозвелийско, с. Калипетрово, с. Кошарево, от Шумен и групата от с. Голямо Дряново.

Във втората категория – за вярност към традициите, най-добрите са групите от с. Отец Паисиево, с. Глушеник, Търничене, Домлен и гр. Калофер.

В раздела художествено майсторство наградите са за групите от Гранитово, Могила, Хисаря и Каравелово.

Наградата на областния управител е присъдена на групата от павелбанското село Александрово.

Вчера в село Турия се проведе съпътстваща научна конференция на тема “Зимната празничност в съвременен и традиционен план”, участниците в която днес също дойдоха в Стара Загора.

Занаятчии от цялата страна са разположили сергиите си по традиционната за този ден в Стара Загора Улица на занаятите по западния тротоар на бул. „Руски“. Продават се бижута от кости и костилки, рисувани сладкиши, точени бонбони, рисувана коприна, стъкло, ножове и др. произведения на майсторите.
P1380938P1380937
P1380957P1380959
P1380947P1380951
P1380965P13809652
P1380953P1380943
P1380970P1380969
12054 (3)
12054 (2)
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн