Президентът Румен Радев: Шипка пази историческата истина! Патриарх Кирил: Моля се за единството на Светото Православие

STZAGORA.NET
*
P138083946467658746Шипка, Трети март 2018 година. Хиляди българи се качиха днес на светия връх, за да почетат 140 години от саможертвата на руските воини и българските опълченци, довела до българското Освобождение.

В присъствието на президента на Република България Румен Радев и на патриарх Неофит Заупокойна молитва в памет на загиналите воини за Освобождението на България отслужи Московският и на цяла Русия патриарх Кирил.

Из словото на президента на Република България Румен Радев:

“Събрали сме се днес на този див, чутовен връх, за да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало. Под снега в пръстта на Св. Никола, Околчица, Орлово гнездо и околните редути лежат много кости. След 140 години трудно някой ще каже кои са български и кой – руски. Но от тези кости е съградено скелето на нашата, българската свобода, на руската и българската бойна слава. Шипка е капитал от историческо достойнство, който хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас – потомците, и който ние не бива да пилеем.

Скъпи сънародници, през годините – в августовските жеги и в мартенските виелици, вие бяхте тук, дори когато политиците ги нямаше. Защото знаехте, че с вашето присъствие, с вашата почит скрепявате историческата истина. Вие – млади и стари, сте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде поругана и низвергната. Към вас е моята човешка благодарност. Благодаря на Негово светейшество Неофит – патриарх български и митрополит Софийски. И на Негово светейшество Кирил – патриарх на Москва и на цяла Русия, за съслужението, за мъдрите думи, за признателността и благодарността. И за християнския дух, който помни, но и прощава. Който осмисля свободата и възвисява човека. Вечна памет на героите! Вечна признателност към воините на Царя Освободител! Да живее България!”

Из словото на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил:

“Ние отправихме молитви за упокоение на руските воини и българските опълченци, героично загинали в отбраната на Шипка. Това бе един от най-ярките епизоди на освободителната борба. 140 години ни делят от Шипченската епопея, но светлите образи на воините-освободители не избледняват в народната памет и всяко следващо поколение православни християни с живо внимание и неподправен интерес отново открива за себе си историята на Освободителната война. Причината за това е уникалният жертвен характер на борбата за свободата на угнетените братя. Словото Божие гласи, че няма по-голяма любов от тази, ако някой положи своята душа за своя другар. Хиляди войници и офицери от руската армия отдадоха живота си за спасението на хората, свързани с общата и свята православна вяра. Вдъхновявани от силата на вярата, те бяха твърди по време на войната. Прогониха чуждите полкове, показаха безпримерна устойчивост, мъжество и решителност. Тези воини Христови заплатиха със собствената си кръв избавлението от горчивото петвековно друговерско иго над древната християнска страна.

На това свещено място не може да не доловим особеното благоговение пред непреходното историческо значение на подвига на защитниците на Шипка. Да бъде вечна тяхната светла памет! Днес се моля за това, проявилата се с особена сила преди 140 години многовековна духовна връзка между нашите народи да остане нерушима за вечни времена и да намира израз в братско единомислие, укрепване на единството на Светото Православие и християнските ценности, на родните православни традиции.”

Из словото на кмета на Казанлък Галина Стоянова:

“Преди 140 години пред учудените погледи на света тук, от Орлово гнездо, се показа първият лъч на свободата и човечеството поздрави непокорна България, издигнала се над пожарищата и петвековното робство. Оттогава всяка година на Трети март свеждаме знамената на българската бойна слава и по площадите звучат имената на хилядите руски воини и български опълченци, венчали България с лаврови венци. Оттогава българският народ вече 140 години посреща своите освободители с обичната дума “братушки”. Защото никой българин няма да забрави кървавите битки при Шейново и Шипка, край Стара Загора и Плевен. Никой българин няма да забрави своите освободители. Този народ – признателният, българският, винаги ще бъде готов за своя Трети март!”
P138084235467458764
По-рано през деня областният управител в Стара Загора Гергана Микова и зам.-областният управител Димитър Драчев участваха в тържествата по случай 3 март в храма „Рождество Христово“ – гр. Шипка, а после и на връх Шипка.

Президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и зам.-председателят Емил Христов, патриарсите на България – Неофит, и на Русия – Кирил, депутати от НС, кметове, представители на различни политически сили пристигнаха в храма. На стълбите пред “Рождество Христово” двамата патриарси бяха посрещнати от кмета на Казанлък Галина Стоянова и от г-жа Микова, които им поднесоха цветя. Букетите бяха издържани в цветовете на държавните флагове на България и Русия. Там бе отслужен Благодарствен молебен.
IMG_8166 (Large)IMG_8204 (Large)

Патриарсите Кирил и Неофит в Храм-паметника "Рождество Христово" - град Шипка

Патриарсите Кирил и Неофит в Храм-паметника “Рождество Христово” – град Шипка

15
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн