Патриарсите на България и Русия – посрещнати в Стара Загора от зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов и митрополит Киприан

STZAGORA.NET
*

Зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов приветства с "Добре дошъл!" в България Московския и на цяла Русия патриарх Кирил

Зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов приветства с “Добре дошъл!” в Стара Загора Руския патриарх Кирил

С хляб и сол в Стара Загора бе посрещнат и патриарх Неофит

С хляб и мед в Стара Загора бе посрещнат и патриарх Неофит

Зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов и Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан посрещнаха в петзвездния Парк-хотел “Стара Загора” Техни Светейшества Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и Българския патриарх Неофит. В придружаващата светейшия Руски патриарх делегация са Волокаламският митрополит Иларион, Солнечногорският архиепископ Сергий, Техни Високопреосвещенства Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Великотърновският митрополит Григорий, Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил, Неврокопският митрополит Серафим, Ловчанският митрополит Гавриил, както и главният секретар на Св. Синод Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим.

Всички те са тук по повод 140-та годишнина от Освобождението на България.

Руският патриарх Кирил благодари на децата-посрещачи със сърдечно българско „Благодаря! Той беше посрещнат още от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, главния секретар на Св. Синод Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, зам.-областния управител Петя Чакърова и собственика на хотелският комплекс инж. Дечко Колев.

Екипът на Парк-Хотел „Стара Загора“ се беше погрижил специално за посрещането на високите гости и отбелязването на националния празник на България – 3 март. В централнто фоайе на Парк-Хотел „Стара Загора“ от днес е изложена реплика на оригиналното Панагюрско златно съкровище. През всички празнични дни във фоайетата и ресторантите на комплекса звучи патриотична възрожденска и фолклорна музика, а телевизорите във всички зали представят филми и кадри, посветени на Освобождението на България от турско робство.

На 3 март двамата патриарси и предвожданите от тях делегации ще бъдат посрещнати на входа на храм-паметник „Рождество Христово” – гр. Шипка, от Старозагорския митрополит Киприан, Президента на Република България Румен Радев и Председателя на Парламента Цвета Караянчева. Двамата патриарси ще отслужат Благодарствен молебен в Храм-паметника. Слово ще произнесе патриарх Неофит.

Церемонията според изискванията на държавния протокол ще бъде последвана от Заупокойна молитва в памет на загиналите воини от всички националности за Освобождението на България. Ще пее хорът на Московската патриаршия. (Още за програмата на празника – тук >>>.)

Предвидени са слова на Руския патриарх Кирил, на кмета на общината-домакин Казанлък Галина Стоянова и на президента Румен Радев.

След честването на Шипка към края на съботния ден премиерът Бойко Борисов и посланикът на Русия Анатолий Макаров ще се срещнат с двамата патриарси.

Всички те ще присъстват на тържествената заря-проверка на площад “Народно събрание” пред паметника “Цар Освободител”, а в неделя патриарх Неофит и патриарх Кирил ще участват в Съборна Света литургия от 9.30 ч. в Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”. В края на посещението си делегацията ще бъде посрещната в Руския храм “Св. Николай” в София.

Благовест ИЛИЕВ, Стоян СТРАТИЕВ
Снимки: Стоян СТРАТИЕВ

Патриарх Кирил с домакина си в Старозагорската епархия - митрополит Киприан

Патриарх Кирил с домакина си в Старозагорската епархия – митрополит Киприан

По общата за двата братски народа традиция бе посрещнат и патриарх Кирил

По общата за двата братски народа традиция бе посрещнат и патриарх Кирил

#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн