Русия вече разполага с хиперзвуково оръжие, обяви Владимир Путин

STZAGORA.NET
*
657645456В послание към Федералното събрание днес Владимир Путин обяви, че Русия е създала и разполага с хиперзвуково оръжие, което не може да бъде спряно от никаква противоракетна отбрана. Радиусът на действие на това оръжие е неограничен, траекторията му е непредсказуема. Изпитанията му са завършили, дори предприятията от руския военно-промишлен комплекс са започнали серийното му производство, според публикация на РИА “Новости”. Перспективният ракетен комплекс със стратегическо назначение “Авангард” разполага с принципно нов планиращ крилат боен блок, чиято скорост надвишава 20 пъти скоростта на звука. Той лети в плътните слоеве на атмосферата на междуконтинентална дистанция с цитираната хиперзвукова скорост, като при това маневрира по височина и странично.

Руският ВПК е успял да реши проблема с неуправляемостта на хиперзвуковия боен блок по време на полета му чрез използването на нови композитни материали в условията на плазмообразуването, когато температурата на повърхността на изделието достига 1600-2000 градуса.

Създадена е и хиперзвуков авиационно-ракетен комплекс “Кинжал” (въздух-земя/вода), при който ракета, изстреляна от носещия я самолет, е невидима за радарите на противника поради изключително високата й скорост от 10 Мах (плазменият облак, който я обгръща, не отразява радарния сигнал). Ракетата е способна да маневрира на всички участъци от траекторията на полета.

Путин съобщи и че са проведени успешни изпитания на съвсем нов тип крилата ракета с наземно базиране, задвижвана от ядрена енергетична установка, която може да маневрира неограничено дълго в обход на системите за противоракетна отбрана.

Съществени резултати са постигнати и в създаването на лазерно оръжие, което “вече не е просто теория или проект, и дори не е началото на производството му”, по думите на руския президент. В мрежата се появиха и видеоклипове, показващи за секунди наличието на такива лазерни комплекси в руски армейски части. Габаритите им позволяват те да бъдат разполагани и в самолети, сочат военни анализатори.

Русия е разработила и безпилотни дълбоководни апарати (подводни дронове)  със скорост, в пъти превишаваща скоростта на подводниците и торпедата, съобщи Владимир Путин. Те влизат в състава на океанска многоцелева система, носени са от атомни подводници и имат вече преминала изпитанията ядрена силова установка, която им обезпечава неограничен радиус на действие. Могат да се насочват самостоятелно към зададените им цели и да ги поразяват с висока точност. Под водата са тихи, високоманеврени и на практика не могат да бъдат засечени. Океанската многоцелева система ще бъде взета на въоръжение след завършването на пълния цикъл на изпитанията й, които се провеждат в момента.

От руска страна, по думите на председателя на Комитета по международните въпроси на Съвета на Федерацията Константин Косачев, информацията за новите оръжейни системи се дава, “за да подтикне нашите партньори към преговори”. Косачев цитира В. В. Путин: “Когато предлагахме да се договорим през 2004 г., никой не ни чу. Чуйте ни сега!”. и продължава: “Русия не плаши, а предявява аргументи за това, да бъде чута. Не да провокира, а да отрезви потенциалния агресор. Растящата военна мощ на Русия е фактор за международна стабилност. Към укрепването на тази стабилност, а не към формирането на нови предизвикателства пред когото и да било, са насочени усилията за подобряване на взаимодействието с Китай, с Индия, в рамките на евразийската интеграция. И тези усилия ще бъдат продължени.”
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн