Патриарсите на България и Русия ще отслужат на 3 март на Шипка панихида в памет на загиналите воини

STZAGORA.NET
*

Паметникът на Свободата на връх Шипка

Паметникът на Свободата на връх Шипка

Патриарх Неофит и Патриарх Кирил

Патриарх Неофит и Патриарх Кирил

Панихида в памет на загиналите воини по време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. ще отслужат на връх Шипка тази събота, 3 март, от 11.30 часа техни Светейшества българският патриарх Неофит и патриархът на Москва и цяла Русия Кирил, в съслужие със Старозагорския митрополит Киприан и хора на руската патриаршия – синодален хор “Москва”.

Слово ще произнесе партиарх Кирил. Приветствено слово ще има и от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, както и от Галина Стоянова, кмет на община Казанлък (домакин на събитието). След което официалните лица ще посетят криптата в Паметника на Свободата.

По-рано през деня, от 10.30 часа, двамата патриарси ще отлужат Благодарствен молебен в храма на Шипченския манастир “Рождество Христово”. Слово там ще произнесе патриарх Неофит. На молебена ще пее хорът на храм-паметник “Рождество Христово”.

На 24 февруари патриарх Кирил изпрати поздравление до предстоятеля на Българската православна църква патриарх Неофит по случай 5-годишнината от интронизацията му. В него се казва следното:

Ваше Светейшество, възлюблений в името на Господа Събрат и Съслужител!

Сърдечно Ви поздравявам със знаменателната дата – петата годишнина от Патриаршеската Ви интронизация.

Вашето служене на Първосветителския престол на древната Българска православна църква е достойно продължение на труда на Вашите приснопаметни предшественици – Светейшите  патриарси Кирил и Максим, а също и на подвига на всички онези български светци, които в продължение на дълги векове като съработници на Бога (1 Кор. 3:9) обработваха многоценното и плодоносно Христово лозе.

Православният народ на България придоби във Ваше лице обичащ и грижовен баща, добър и чувствителен архипастир, водещ поверените му духовни чеда към спасение.

В този тържествен ден приемете искрените ми пожелания за радост и мир, благодатно укрепване на телесните и душевните Ви сили, а също така за щедра Божия помощ във високото Ви и отговорно Патриаршеско служение.

С братска обич в името на Господа:

+Кирил, Патриарх на Москва и на цяла Русия

“Православието остава най-важен фактор за запазването на националната идентичност – се казва в друго послание на патриарх Кирил, публикувано днес (27 февруари) в сайта на Руската православна църква. – А в нашето време правилното разбиране на идентичността предпазва страните и народите от това, да се разтворят в глобализационния котел и да изгубят всяка основа на националния си живот. Православието може и трябва да се съхрани не само като вяра, но и като духовна основа на живота на много народи.”
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн