Обединените патриоти предлагат рязко завишаване на санкциите в Наказателния кодекс за бракониерите на риба

STZAGORA.NET
*
VMRO znakПо инициатива на Стефан Тодоров – председател на Централната рибно-опазваща организация, и на председателя на ВМРО – Павел баня Николай Марков, народни представители от Парламентарната група „Обединени патриоти“ внесоха предложение за промени в Наказателния кодекс, с които се завишат наказанията за незаконен улов на риба. Те предвиждат наказание да се налага не само на бракониерите, които са уловили незаконно риба, а и на хванатите в момент на ловене.

В България има над 400 хиляди редовни членове на Българския ловно-рибарски съюз и те недоволстват, че хора с взривни, отровни, упойващи вещества и с мрежи унищожават рибата и другите организми в рибно-стопански води, обясни депутатът от Обединените патриоти Красимир Богданов. Затова, според него, е необходимо такива нарушители да носят сериозна наказателна отговорност.

Наказанието при първо нарушение да е от 200 до 1000 лв. глоба и до 1 година затвор, а при второ нарушение санкцията да се завишава двойно – от 500 до 2000 лв. глоба и до 2 години лишаване от свобода, информира народният представител.

Според Патриотите с тези мерки ще успеят да се удовлетворят от една страна нуждите на редовните риболовци, които плащат членски внос към съответните съюзи и имат риболовни билети, и от друга страна ще се опази природата и водите на България и съответните организми в тях от посегателствата на бракониерите. Бракониерите са 0.001% от общия брой на риболовците в страната, но в момента има пик на подобни набези. Освен това България е една от малкото държави в ЕС, които наказват бракониерския улов и риболов на риба с хрилни мрежи и взривни вещества единствено и само с административно наказание, припомнят Обединените патриоти.

Освен това има и отлив на туристи от малките населени места във вътрешността на страната, разположени до язовири, реки и езера, които са предимно любители риболовци. От 27 години тече процес на обезрибяване на водоемите, което прогонва риболовците. По този начин заради бракониерите страдат и малките населени места, защото основният им поминък е селският туризъм, допълват от ОП.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн