Историята на самолетостроенето в Казанлък – представена във фотоизложба

STZAGORA.NET
*
1030Фотоизложба „Самолетостроенето в Казанлък“ бе открита снощи в единствения в страната Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства. От там приканват любителите на историята на българската авиация да споделят своите фотографски спомени.

Експозицията от около 70 снимки представя изключително редки фотоси за близо 90-годишната история на българската авиация в Казанлък, грижливо събирани и съхранявани през годините от проф. д.в.н. полк. Димитър Недялков, дългогодишен преподавател във Военна академия „Георги Сава Раковски”, сочен за един от най-възрастните военни летци на България и Европа, които продължават да летят.

Посетителите могат да проследят държавната политика от 20-те години на миналия век, когато приоритет е не вносът, а строителството на самолети, преместването на Авиационното училище от Божурище в Казанлък, краткото сътрудничество с чешка фирма в Града на розите и последвалото партньорство с италианска компания, изцяло държавния контрол след 1942 г., изграждането на компетентни авиационни кадри за интензивното производство на самолети в Казанлък – до залеза на авиацията в цяла България в началото на 50-те години на миналия век.

За приноса на българската авиация към световната наука и самолетостроене още от началото на 20-ти век припомни военният летец и преподавател Нено Влайков, депутат в 43-то Народно събрание. С примера за изобретателя, инженер и авиатор Асен Йорданов Нено Влайков потвърди достойното наследство от български умове, допринесли за развитието на световната авиация.

Историята на авиацията в Казанлък може да бъде разгледана в уникални фотографии до 5-ти март включително.
2041
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн