Със заупокойна литургия старозагорци отбелязаха 145-та годишнина от обесването на Васил Левски

STZAGORA.NET
*
P1380722P1380708“Всяка година ние заставаме на това свято място. И се опитваме да си припомним заветите на Апостола – тази знаменателна фигура, която времето не успя за оскверни и която остана в съзнанието на българина с най-величавата си мощ. Той ни е нужен и днес, за да внуши на политици, държавници и общинари, че всички ние сме длъжни да служим на народа, водени от единствената цел за благото на България и на нашия прехубав град.”

Тези думи зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова изрече в словото си след заупокойната литургия, отслужена от Старозагорския митрополит Киприан в съслужие със свещеници от епархията, пред паметника на Васил Левски в Стара Загора.

“Неговото пътуване не е завършило – каза в словото и и митрополит Киприан. – Ако се вгледаме, ще съзрем следите от стъпките му навсякъде. Те ще напомнят на всяко поколение какво е неговото предназначение, какъв е смисълът на живота му. Да изправя наведените глави и да просветлява помътените погледи. Апостолът присъства на всяко българско раждане и на всяка българска смърт. Ние и днес, в деня на неговата памет, чуваме гласа му. И ако чувстваме силно тежестта на българската си принадлежност, то е, защото Левски виси със страшна сила. Нека Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!”

Актьорът Ивелин Керанов и ученици от старозагорското училище “Васил Левски” изнесоха поетичен рецитал, посветен на героичното дело на Апостола.

На заупокойната литургия в памет на Васил Левски дойдоха областният управител Гергана Микова, зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, командирът на Втора Тунжданска механизирана бригада бриг.ген. Костадин Кузмов, народни представители от Старозагорския избирателен район, общински съветници, общественици и много граждани.
P1380712P1380714
P1380715P1380720
P1380711
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн