Намаляваме до 2020 г. емисиите на серен диоксид със 78% за предотвратяване на трансграничното замърсяване

STZAGORA.NET
*
_Bulgaria 300Правителството одобри измененията на Гьотеборгския протокол към Конвенцията на ООН от 1979 г. за трансгранично замърсяване на въздуха на далечни разстояния.

С промените за всяка страна се определят нови задължения за намаляване на емисиите, които трябва да се спазват от 2020 г.

За България те са: сяра (главно серен диоксид) – 78%, азотни оксиди – 41%, амоняк – 3%, летливи органични съединения, различни от метана – 21%, и фини прахови частици (с диаметър до 2,5µm) – 20%. За да се улесни спазването на тези процентни намаления, в приложенията към Гьотеборгския протокол са установени пределно допустими стойности за контролиране на изпусканите емисии на вредни вещества в атмосферния въздух от определени стационарни и нестационарни източници – основно от промишлеността, транспорта и селското стопанство.

Промените са записани в проекта на Закон за ратифициране на изменение на Протокола към Конвенцията за трансгранично замърсяване на въздуха на далечни разстояния за намаляване на подкиселяването, еутрофикацията и тропосферния озон (Гьотеборгски протокол). Одобреният от правителството документ ще бъде внесен за ратификация от Народното събрание.

Конвенцията е основната международноправна рамка, която регламентира сътрудничеството и мерките за ограничаване, постепенно намаляване и предотвратяване на замърсяването на въздуха с акцент върху трансграничното замърсяване на въздуха на далечни разстояния. Към днешна дата действието й е разширено с осем протокола. Ратифицирането на промените в Гьотеборгския протокол от България е допълнителен инструмент за осигуряване на високо ниво за защита на човешкото здраве и околната среда от въздействието на вредните емисии в атмосферния въздух.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн